09.08.2014 21:40

NAC en Excelsior beginnen met remise

Adnane Tighadouini (l) springt na de gelijkmaker in de armen van assistent trainer Marino Pusic terwijl Nebojsa Gudelj (r) aanwijzingen geeft. (9-8-2014)

NAC en Excelsior zijn de competitie begonnen met 1-1 gelijkspel. NAC was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kon niet door de Rotterdamse muur heen breken. De ene keer dat het wel lukte, was door een blunder van Excelsior-keeper Jordy Deckers. Adnane Thighadouini maakte daardoor de 1-1 en neutraliseerde de openingstreffer van Jeff Stans.

Al na het beginsignaal van scheidsrechter Jeroen Sanders was het eerste record van deze Eredivisie jaargang een feit. Jelle Ten Rouwelaar begon aan zijn 205e wedstrijd (de 204 ervoor speelde hij van begin tot einde mee) en pakte daarmee het record van meeste achter elkaar gespeelde minuten. Hij deelde al het record met Ruud Hesp, maar is nu alleen recordhouder.

Het record van Ten Rouwelaar leidde niet tot een scherp begin van NAC. Excelsior nam in de negentiende minuut brutaal de leiding. Jeff Stans benutte koelbloedig een strafschop nadat Kenny van der Weg binnen de zestien een overtreding had gemaakt op Tom van Weert.  Jelle Ten Rouwelaar ging wel naar de goede hoek, maar de trap van Stans had genoeg precisie en snelheid om de rossige goalie te passeren.

De pret was van korte duur, want een minuut later maakte Adnane  Tighadouini de gelijkmaker na een enorme blunder van Excelsior-goalie Jordy Deckers. Deckers kwam een paar meter naast zijn doel in balbezit en in een poging uit te verdedigen schoot hij recht in de voeten van Tighadouini. Vanaf dertig meter had de vleugelaanvaller weinig moeite om de bal in het lege doel te krijgen en zette daarmee de 1-1 op de borden. Niet veel later had Tighadouini de 2-1 op de slof, maar dit keer redde Deckers bekwaam.

In de tweede helft was het NAC dat de bovenliggende partij was en had ook enkele goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Erik Falkenburg raakte in het begin van de tweede helft de paal en in de rebound schoot Elson Hooi over. Falkenburg had even later met een volley ook nog een goede mogelijkheid, maar ook deze inzet ging over de goal van Deckers, Excelsior loerde op de counter,  maar had nauwelijks de kans om er snel uit te breken en als die kans er al was, had de NAC-defensie er goed het oog in. Doordat beide ploegen niet meer aan scoren toekwamen, bleef het in het Rat Verlegh-stadion 1-1.

NAC krijgt volgende week direct een zware klus voor de kiezen. In Eindhoven wacht buurman PSV. Excelsior speelt dan op Woudestein tegen Go Ahead Eagles.