10.08.2014 16:27

Uitblinkende Antonia velt oude ploeg in knotsgek duel

Sven Nieuwpoort (links) van Go Ahead Eagles in duel met Groninger en voormalig ploeggenoot Jarchinio Antonia. (10-8-2014)

FC Groningen heeft zondagmiddag in een knotsgek duel Go Ahead Eagles op eigen veld verslagen. De Groningers kwamen op een 2-0 achterstand, maar dankzij een uitblinkende Jarchinio Antonia bogen de bezoekers de achterstand om in een 2-3 winst. De winnende treffer werd door de man van de wedstrijd zelf gemaakt.

Het duel tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen begon zeer aantrekkelijk, met twee teams die aanvallende intenties hadden. Marnix Kolder had de eerste kans van de wedstrijd, maar zijn schot ging net over. Daarna passeerde Xandro Schenk bijna zijn eigen doelman, maar de debuterende en jarige Erik Cummins kon de bal maar net pareren.

Twee minuten later kwam de thuisploeg op voorsprong. Een afgeslagen corner werd door Deniz Türüç hard richting doel geschoten, maar Alex Schalk stond in de baan van het schot. De spits promoveerde de inzet van Türüç met een subtiel hakballetje tot een goal en zette daarmee zijn ploeg op voorsprong.

FC Groningen was wel dreigend, maar niet gevaarlijk. Met name Jarchinio Antonia bezorgde de defensie van Go Ahead problemen. Aan de andere kant was het Lesley de Sa die voor constante dreiging zorgde, maar de Ajax-huurling was ongelukkig in de eindpassing. Doordat beide ploegen niet meer tot scoren kwamen, was de ruststand 1-0.

Go Ahead vloog in de tweede uit de startblokken. Na amper vijf minuten verdubbelde de thuisploeg de score. Lesley de Sa ontving een lange pass van Peter van Ooijen en met een knappe individuele actie passeerde hij Yoëll van Nieff. De rechtsbuiten schoot met zijn linkerbeen de bal in de verre hoek en zette de Eagles daarmee op 2-0.

Maar net als de knotsgekke wedstrijd van vorig seizoen, kon de thuisploeg de voorsprong niet vasthouden. Antonia, al de hele middag een plaag voor de Deventer defensie, stelde eerste Chery met een goede pass in staat om de aansluitingstreffer te maken en een  kwartier later zette hij goed voor op Michael de Leeuw. De invaller kopte eenvoudig de gelijkmaker binnen.

Drie minuten voor tijd besliste Antonia zelf de wedstrijd. Na een goede voorzet van Tom Hieriej kopt hij vogeltje vrij raak. Go Ahead probeerde nog met een alles-of-niets offensief de gelijkmaker te forceren, maar de ploeg van Foeke Booy werd niet meer gevaarlijk. Daarom wint FC Groningen haar eerste wedstrijd van het seizoen.

Volgende week kan Go Ahead het geschonden blazoen oppoetsen. Dan wacht de uitwedstrijd in Rotterdam tegen Excelsior. FC Groningen ontvangt in eigen huis Heracles Almelo.

Door: Jesper Davelaar