11.08.2014 13:15

Topkeeper in de Amsterdamse etalage

Kenneth Vermeer krijgt in de eerste competitiewedstrijd van Ajax tegen Vitesse de voorkeur boven Jasper Cillessen, die na het WK nog niet fit is. (10-8-2014)
Kenneth Vermeer krijgt in de eerste competitiewedstrijd van Ajax tegen Vitesse de voorkeur boven Jasper Cillessen, die na het WK nog niet fit is. (10-8-2014)

Kenneth Vermeer verloor in één seizoen zijn basisplek bij Ajax en daarmee ook zijn kans op het WK in Brazilië. Tegen Vitesse hield hij zijn ploeg op de been en is daarmee de eerste Speler van de Week in het nieuwe seizoen.

Het vreemde is namelijk dat Kenneth Vermeer gewoon mag vertrekken uit Amsterdam. De keeper heeft de concurrentiestrijd verloren van Jasper Cillessen, eerste keeper van Ajax en het Nederlands elftal. Sterker nog. Vermeer is spotgoedkoop. Voor ongeveer één miljoen euro kan een club hem overnemen. Dit doet Ajax om de goalie een plezier te doen. Met zo’n lage transfersom kunnen meer clubs hem betalen. Na zijn optreden tegen Vitesse lijkt een één met zes nullen erachter veel te weinig voor een topkeeper.

Wereldreddingen

Ajax heeft het altijd lastig met de formatie uit Arnhem. Van de laatste vijf ontmoetingen wist Ajax alleen het afgelopen duel om te zetten in drie punten. Dit was helemaal niet aan de orde geweest als Vermeer geen puike wedstrijd speelde. Vooral zijn prachtige redding op een kopbal van Zakaria Labyad was fabelachtig. De term katachtige reflex heeft nog nooit zo’n juiste beschrijving weergegeven in de Eredivisie. Een hoge bal bij de tweede paal belandt precies op het hoofd van Labyad en terwijl Vermeer nog aan het draaien is richting de bal kopt de oud-speler van PSV het speeltuig hard op doel. Het is niet makkelijk om te zien hoe Vermeer de bal nou precies uit zijn net houdt, maar het lukt hem.

Correcte houding

Het siert Vermeer dat hij nooit in de pers heeft afgegeven op Ajax, Frank de Boer of concurrent Cillessen. Ook bij Jong Ajax bleef de goalie, die Ajax aan drie en een halve landstitel hielp, altijd rustig. Het moet raar zijn voor een keeper, met meer dan 150 wedstrijden in het betaalde voetbal achter zijn naam, om op een koud sportcomplex een wedstrijd te keepen in de Jupiler League tegen een ploeg vol houthakkers. Juist vanwege deze correcte houding van Vermeer wil Ajax maar al te graag meewerken aan een transfer van de goalie. Ook de Amsterdamse landskampioen beseft dat het veel te danken heeft aan sluitpost en daarom gunnen zij hem een transfer.

Geruchten

Volgens de zaakwaarnemer van Vermeer is er meer dan voldoende interesse in de goalie, maar het plaatje moet wel kloppen. Voorlopig draagt hij nog nummer één op zijn rug bij Ajax, maar het is wel duidelijk dat hij met dat nummer op zijn rug niet weer een seizoen op de bank wil zitten in de Amsterdam ArenA. De toekomst van Vermeer ligt dus buiten Amsterdam, maar wie wil er nou één miljoen euro betalen voor een hele goede keeper? Oja, iedereen natuurlijk.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner