14.08.2014 13:15

Bijzondere wedstrijd Başaçikoğlu, derby in Alkmaar

De kop is eraf! Het afgelopen weekend startte het nieuwe Eredivisie-seizoen en er vielen meteen een aantal opvallende uitslagen te noteren. We kunnen niet te lang stilstaan bij de wedstrijden van de eerste speelronde, want het aankomende weekend trapt speelronde twee af. Daarin zijn twee wedstrijden die uit het oog springen: Feyenoord – sc Heerenveen en AZ – Ajax. We kijken alvast vooruit!

sc Heerenveen naar De Kuip

We beginnen speelronde twee op met een heerlijke pot voetbal. In De Kuip speelt Feyenoord vrijdag in competitieverband zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. De tegenstander is sc Heerenveen, dat in de eerste speelronde een gevoelige thuisnederlaag leed tegen promovendus FC Dordrecht. Feyenoord had het in de eerste speelronde ook niet makkelijk, maar won wel (tegen ADO Den Haag, 0-1). Er is nog veel werk aan de winkel voor trainer Fred Rutten, want het loopt nog niet op rolletjes Rotterdam. Wellicht dat nieuweling Bilal Başaçikoğlu, die recentelijk de overstap van sc Heerenveen naar Feyenoord maakte, zijn nieuwe club kan helpen aan een overwinning op zijn oud-werkgever.

Noord-Brabants onderonsje

De ambitie van PSV is dit seizoen is duidelijk: kampioen worden. Vorige week maakten de Eindhovenaren een goede seizoenstart door het gepromoveerde Willem II in Tilburg met 1-3 te verslaan. Dit weekend wacht de volgende Noord-Brabantse tegenstander voor PSV: NAC Breda. De Parel van het Zuiden deed PSV vorig seizoen veel pijn door in het Rat Verlegh Stadion met 2-1 te winnen. Good old Kees Kwakman maakte toen beide doelpunten. Kan NAC Breda weer stunten tegen de club uit Eindhoven, of wint PSV zaterdag voor de tweede keer op rij van een provinciegenoot?

Twente op zoek naar vorm

FC Twente wacht zaterdag een zware thuiswedstrijd tegen het stugge ADO Den Haag. De Haagse club zal erop gebrand zijn om het schlemielige verlies van speelronde één tegen Feyenoord te revancheren. FC Twente zal op zijn hoede zijn, maar de Tukkers zullen zich op hun beurt ook willen revancheren voor het resultaat in de eerste speelronde. In Leeuwarden maakte het team van Alfred Schreuder weinig indruk en bleek een punt het maximaal haalbare tegen SC Cambuur (1-1). Quincy Promes en Dušan Tadić zijn weg, Felipe Guitiérrez is geblesseerd... Welke Tukker gaat tegen ADO Den Haag de kar trekken?

Marvelous Nakambe en Martynas Andriuškevičius

Een voetballer die Marvelous Nakamba heet is meteen al een publiekslieveling en een verdediger die Martynas Andriuškevičius boezemt bij voorbaat al angst in bij een tegenstander. Vitesse (Nakambe) en SC Cambuur (Andriuškevičius) versterkten zich deze week met deze twee spelers en de clubs staan zaterdag in Arnhem tegenover elkaar. Het team van Peter Bosz verloor vorige week in de ArenA van Ajax (4-1) en zal zo vroeg in het seizoen niet twee keer achter elkaar puntverlies moeten lijden. Dan moet echter wel SC Cambuur worden verslaan, dat een stukje volwassener oogt dan vorig seizoen.

De Krommedijk maakt zich op voor Eredivisie-rentree

De laatste keer dat er een Eredivisie-wedstrijd aan De Krommedijk werd gespeeld is bijna twintig jaar geleden. Aankomende zaterdag is het eindelijk weer zover, dan komt het inmiddels gelouterde PEC Zwolle op bezoek in Dordrecht. Het gepromoveerde FC Dordrecht verraste in de eerste speelronde vriend en vijand door sc Heerenveen in Friesland te verslaan en het is niet uit te sluiten dat het team van Ernie Brandts binnenkort op 'zes uit twee' staat.

Nummer één versus nummer twee

Op zondag is het ook smullen geblazen. Koploper Ajax gaat aan het begin van de middag op bezoek bij AZ, dat op de tweede plaats staat. Duels tussen deze twee Noord-Hollandse clubs zijn bijna altijd interessant en dat zal ook voor de aankomende ontmoeting gelden. Vorig seizoen maakte Ricardo Kishna indruk tijdens zijn Eredivisie-debuut tegen AZ in de ArenA (4-0), nu is hij een vaste kracht in het team van Frank de Boer. Is Ajax na dit weekend ook nog koploper, of steekt het fris ogende AZ daar een stokje voor?

Overige wedstrijden

FC Utrecht – Willem II
Excelsior – Go Ahead Eagles
FC Groningen – Heracles Almelo

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner