15.08.2014 21:55

Feyenoord wint niet tegen tien Friezen

Mitchell te Vrede trekt een grappig gezicht als hij kopt in de wedstrijd tegen sc Heerenveen. (15-08-2014)

In de slotfase lag de druk bij sc Heerenveen, dat met tien man speelde, maar de ploeg hield stand en sleepte een gelijkspel tegen Feyenoord uit het vuur. In Rotterdam zorgden Hakim Ziyech en Mitchell te Vrede voor de doelpunten: 1-1.

De eerste minuten in De Kuip waren veelbelovend. Beide ploegen kregen vroeg kansen, maar wisten niet te scoren. Aan de zijde van Heerenveen was Luciano Slagveer dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging rakelings naast. Namens Feyenoord zorgde Bilal Başaçikoĝlu met een hard schot voor het grootste gevaar. Na deze aantrekkelijke openingsfase, zakten beide teams ver weg en viel er weinig te beleven. Een kwartier voor rust was het Feyenoord dat plotseling weer gevaarlijk werd. Nadat eerst Tonny Vilhena een prima schotkans om zeep hielp, was er daarna een levensgrote kans voor Mitchell te Vrede. De kopbal van de spits van dichtbij werd door Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt echter uitstekend uit het Friese doel gehouden. De opleving van de Rotterdammers duurde maar kort, want de bezoekers werden vlak voor rust weer wat sterker. Dit resulteerde in de blessuretijd van de eerste helft nog in een prima mogelijkheid voor Mark Uth. De rebound die ontstond als gevolg van een prima uithaal van Joey van den Berg was echter niet aan de spits besteed.

Na de hervatting gingen Feyenoord en Heerenveen gelijk op, maar na ruim tien minuten voetballen kwam de wedstrijd pas echt los. Eerst was het Slagveer die  in minuut 57 met een prima actie ruimte maakte voor het schot en de paal raakte. Drie minuten later moesten de Friezen met tien man verder. Joey van den Berg kreeg zijn tweede gele kaart als gevolg van een overtreding op invaller Ruben Schaken. Ondanks het gedwongen vertrek van Van den Berg openden de Friezen de score. Hakim Ziyech schoot een vrije trap, gegeven na een overtreding van Joris Mathijsen, op fraaie wijze achter de kansloze Erwin Mulder. Even was het stil in De Kuip, dit duurde echter niet lang. Vlak na de treffer van Ziyech was het namelijk alweer gelijk. Invaller Ruben Schaken gaf voor vanaf rechts, Lex Immers kopte in en via de voeten van Te Vrede belandde de bal in het doel. Feyenoord ging met een man meer vol op zoek naar de overwinning. De druk op Heerenveen was in de slotfase groot, maar de Friezen hielden stand en trokken het gelijkspel over de streep. Feyenoord droop teleurgesteld af want de ploeg had gehoopt op meer met tien tegen elf. Over de gehele wedstrijd gezien, was het gelijkspel terecht.

Door: Roel Egberts