24.08.2014 16:20

Feyenoord ten onder na zwakke tweede helft

Het zijn stevige duels tussen Feyenoord-spits Mitchell te Vrede (r.) en FC Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin (l.). (24-08-2014)

FC Utrecht heeft voor een stunt gezorgd door in De Kuip Feyenoord met 1-2 te verslaan De Rotterdammers waren in de eerste helft soeverein, maar een zeer povere tweede helft deed de ploeg van Fred Rutten de das om. Utrecht profiteerde daar volop van en komt zo op zes punten te staan in de Eredivisie.

De plannen van Feyenoord waren al snel duidelijk. Er moest zo snel mogelijk gescoord worden. Utrecht liet achterin regelmatig een steekje vallen en daar werd bijna van geprofiteerd door Mitchell te Vrede. De spits had echter net te veel tijd nodig. Niet veel later kregen Lex Immers en Tonny Vilhena twee prima mogelijkheden, maar beide spelers hadden het vizier niet op scherp. Immers kreeg vlak voordat hij schoot nog een duwtje mee van Ramon Leeuwin, waardoor zijn schot richting miste. Vilhena zag een paar minuten later zijn schot van de lijn worden gehaald.

Toch kwamen de Rotterdammers na ruim een half uur een spelen zeer verdiend op voorsprong. Een prima aangesneden vrije trap van Jordy Clasie werd fraai binnengekopt door Te Vrede, die zag dat doelman Ruiter een paar meter voor zijn doel stond. Feyenoord ging hierna vol door voor de 2-0 en die kwam er ook bijna via Immers. De aanvallende middenvelder schoot een rebound van vijf meter hard op de paal nadat Te Vrede eerst nog op Ruiter kopte.

Utrecht had niets in te brengen en mocht van geluk spreken dat het 'slechts' 1-0 stond. De ploeg van Alflen had moeite met het vroege druk zetten van de Rotterdammers, waardoor ze veel kansen weggaven. Toch kwamen de bezoekers uit het niets op gelijke hoogte. In de laatste secondes van de eerste helft ontfutselde Tommy Oar de bal van Ruben Schaken en de Australiër gaf daarna voor op Nacer Barazite. De spits schoot de bal feilloos hoog in het net van doelman Erwin Mulder.

Na rust ging het de thuisploeg ontzettend moeizaam af. Waar Feyenoord in de eerste helft heer en meester was, moest het nu toezien hoe Utrecht gevaarlijk werd via een paar counters. Feyenoord kwam zelfs op achterstand doordat invaller Rodney Antwi een steekpass van Oar prima met zijn linker binnenprikte. Hij scoorde met zijn eerste schot ooit in de Eredivisie. Feyenoord kreeg het niet meer voor elkaar gevaarlijk te worden en moest Utrecht de overwinning prijsgeven.

Door: Rijcko Treep