24.08.2014 16:20

FC Twente doet zichzelf tekort tegen NAC

Dico Koppers (r.) moet het shirtje van Kingsley Boateng (l.) vasthouden om hem tegen te houden. (24-08-2014)

FC Twente tekort gedaan aan het bezoek bij NAC. In Breda werd met 1-1 gelijkgespeeld na een laat doelpunt van Adnane Tighadouini. FC Twente was eerder door een doelpunt van Luc Castaignos nog op voorsprong gekomen. De Tukkers hadden het helemaal aan zichzelf te wijten dat ze weer twee punten verliezen.

In de eerste 25 minuten was er één ploeg superieur: FC Twente. De ploeg van trainer Alfred Schreuder kreeg kans op kans, maar kon slechts een keer de trekker overhalen. Castaignos was voor het eerst sinds elf wedstrijden weer trefzeker, nadat hij goed weg was gestuurd door Hakim Ziyech. Vanuit een moeilijke hoek wist hij Jelle ten Rouwelaar te kloppen.

Na de openingstreffer bleef Twente aanvallen en Ziyech kreeg een drietal goede kansen. Even zo vaak was Ten Rouwelaar een sta-in-de-weg. Na een half uur verloor FC Twente de grip op de wedstrijd, waardoor NAC kon aanvallen. De thuisploeg had ook zo maar op gelijke hoogte kunnen komen, maar Erik Falkenburg (3x) en Tighadouini misten. Daardoor was de ruststand 0-1.

De tweede helft begon wat afwachtend, maar na 55 minuten ontbrandde de wedstrijd volledig. Andreas Bjelland kreeg een tweede gele en dus rode kaart en moest inrukken. NAC rook daarna bloed en zocht, gesteund door het publiek, vol de aanval. Echt gevaarlijk kon de thuisploeg niet worden, op een mislukte vrije trap van Uros Matic na.

Tien minuten voor tijd bracht Stipe Perica het Rat Verlegh Stadion in extase. Voor even. Zijn doelpunt werd, terecht, afgekeurd wegens buitenspel. In de minuten erna bleef NAC blaffen, maar vergat het te bijten. Keeper Nick Marsman werd het niet heel moeilijk gaat en de schoten van buiten de zestien konden eenvoudig worden gevangen door de goalie.

In de allerlaatste minuut was het dan wel raak. Tighadouini werd in de zestienmeter gevloerd door Tim Breukers en Tighadouini ging zelf achter de penalty staan en deed dat onberispelijk. Marsman had geen kans op zijn pegel in de rechterbovenhoek.

Door de remise blijven beide ploegen wachten op hun eerste overwinning van het seizoen. Volgende week krijgt NAC een nieuwe kans op de eerste zege tegen PEC Zwolle. FC Twente krijgt Feyenoord op bezoek.

Door: Jesper Davelaar