24.08.2014 16:23

ADO pakt eerste driepunter in eigen huis

Gianni Zuiverloon (l.) probeert de weg van de behendige Tjaronn Chery (r.) te belemmeren. (24-08-2014)

FC Groningen is de ongeslagen status in de Eredivisie kwijtgeraakt. ADO Den Haag gaf zondagmiddag in eigen huis een lesje effectiviteit aan de ploeg uit Groningen. Het werd 3-0 in de residentiestad.

Het voetbal van zowel ADO Den Haag als FC Groningen was niet om over naar huis te schrijven in de eerste helft. Er ging bij beide elftallen veel fout en kansen waren daarom ook maar schaars. Jarchinio Antonia had vroeg in de wedstrijd de 0-1 moeten maken, maar de aanvaller wilde te rustig afronden nadat hij vanaf rechts naar binnen kwam. Voor ADO Den Haag was Mitchell Schet op dreef, maar na een goede loopactie schoot Schet, die in de eerste competitiewedstrijd nog rood kreeg, over het doel van Sergio Padt heen.

De tweede helft begon al beter, met een goede kans voor Tjaronn Chery. De smaakmaker van FC Groningen kreeg de bal in de zestien en zocht de rechterhoek, maar zijn inzet schoof net voor het doel langs. FC Groningen leek door te pakken, maar ADO Den Haag kwam in de 56e minuut op voorsprong. Thomas Kristensen combineerde met Dion Malone door de defensie van FC Groningen heen en rondde vervolgens rustig af: 1-0. Via Chery had het al heel snel weer gelijk kunnen worden, maar de aanvaller raakte van dichtbij het lichaam van doelman Martin Hansen. Door de openingstreffer van de thuisploeg werd de wedstrijd aantrekkelijker om naar te kijken.

Michael de Leeuw mocht als invaller weer zijn steentje bijdragen, maar de nummer acht van FC Groningen liet een kwartier voor  tijd een grote kans liggen. Hij mocht alleen af op Hansen, maar vond alleen de benen van de Deense sluitpost. FC Groningen kreeg de kansen, maar ADO Den Haag was scherper voor de goal. Roland Alberg vond Michiel Kramer met een geweldige lange bal en de spits lobde het speeltuig schitterend over Padt heen. Vijf minuten voor tijd vormden de twee spelers van ADO Den Haag weer een koppel. Ditmaal stak Alberg een bal mooi de zestien in, waar Kramer Padt omspeelde en de 3-0 eindstand op het scorebord zet.

Door de overwinning heeft ADO Den Haag zijn eerste driepunter in de Eredivisie behaald en blijft FC Groningen op zes punten staan. Beide ploegen komen voorlopig uit in de middenmoot.

Door: Jos Boesveld