13.09.2014 22:42

Willem II zorgt voor megastunt in De Kuip

Al vroeg in de wedstrijd moet debutant Kenneth Vermeer (r.) de bal uit het net vissen na een doelpunt van Frank van der Struijk (m.). (13-09-2014)

Willem II heeft voor een daverende verrassing gezorgd. In de Kuip werd met 1-2 gewonnen, dankzij doelpunten van Frank van der Struijk en Samuel Armenteros. Het doelpunt van Colin Kazim-Richards bracht de spanning terug in de wedstrijd, maar het kon niet voorkomen dat Willem II voor het eerst sinds 2009 een uitwedstrijd in de Eredivisie won.

Willem II was in de eerste helft de betere ploeg. Niet dat de Tilburgers het spel domineerden, maar ze waren veel efficiënter dan Feyenoord. Waar Lex Immers in de eerste minuut een grote kans miste, daar was het aan de andere kant wel direct raak. Van der Struijk schoot hard binnen na een voorzet van Armenteros.

Ook de tweede kans van Willem II was raak. In de 23e minuut was het Armenteros die zelf afrondde na een prima actie van Terell Ondaan. De spits van Willem II liep zich slim vrij en schoot goed binnen. Feyenoord was aan het zoeken, maar kon het goede spel niet vinden. De vier voorwaartsen blonken uit in slordig balverlies en daardoor kwam Feyenoord nauwelijks tot aanvallen toe. Alleen Jean-Paul Boëtius kreeg nog een goede kans, maar schoot over.

Feyenoord-trainer Fred Rutten probeerde met twee wissels bij de start van de tweede helft nieuw elan te brengen. Elvis Manu en Jens Toornstra kwamen voor Boëtius en Joris Matthijsen. Maar ook de invallers konden Feyenoord geen frisse wind laten waaien. Willem II had de wedstrijd onder controle en ondanks dat de thuisploeg wel in de aanval was, kon het geen kansen creëren. Al was Manu nog wel dichtbij een treffer, maar zijn kopbal ging recht op Kostas Lamprou af.

Het was een andere invaller die de hoop van Feyenoord terug bracht. Kazim-Richards stond net een kwartier in het veld en kopte een voorzet van Luke Wilkshere goed binnen. Even later was hij zelfs dichtbij de gelijkmaker, maar zijn acrobatische omhaal ging maar net naast. Ook Elvis Manu was dichtbij de gelijkmaker, maar Lamprou redde bekwaam. Eén keer was Lamprou kansloos op een schot van Toornstra. De inzet van de nieuweling raakte slechts de paal.

Doordat Lamprou de rest van de wedstrijd zijn doel schoon hield, neemt Willem II de drie punten mee naar Tilburg en komt zo op zes punten. Feyenoord blijft na vijf wedstrijden op slechts vijf punten staan. Feyenoord krijgt volgende week het ook nog eens erg lastig, omdat Ajax op bezoek komt en tussendoor gaan de Rotterdammers ook nog eens op bezoek bij Sevilla. Willem II neemt het op tegen aartsrivaal NAC.

Door: Jesper Davelaar