13.09.2014 22:36

PEC Zwolle wint van PSV na mooie comeback

Samen met Jody Lukoki (l.) en Bram van Polen (m.) viert Jesper Drost (r.) de gelijkmaker tegen PSV. (13-09-2014)

PEC Zwolle heeft zaterdagavond een knappe overwinning geboekt op PSV. In het eigen stadion kwam de Zwolse formatie nog op een achterstand, maar dat werd in de tweede helft meer prima opgelost: 3-1.

PSV begon uiteraard met Memphis Depay in de basisopstelling, maar al na achttien minuten moest de sterspeler het veld verlaten. Memphis kampte met een spierblessure, waardoor PSV een groot deel van de dreiging inleverde. Het was dan ook PEC Zwolle dat de beste kansen kreeg. Jody Lukoki kreeg uit het niets een opgelegde kans, maar schoot op de vuisten van Jeroen Zoet en Jesper Drost kopte in een zee van ruimte over het doel van de goalie. PSV kwam via een gelukje toch op voorsprong. Joost Broerse maakte op een onbegrijpelijke manier hands en gaf zo een penalty weg. De verdediger schoot bij een corner onder de bal door en ging toen vanuit een reflex met de hand naar de bal. Luuk de Jong benutte het buitenkansje, maar kon samen met PSV niet lang genieten van de voorsprong. Vijf minuten voor de rust werd een blunder van Zoet PSV fataal. De goalie liet een makkelijk schot van Drost uit zijn handen glippen en zo gingen PSV en PEC Zwolle met een 1-1 tussenstand rusten.

De tweede helft begon ronduit saai. In een kwartier voetballen werden de keepers niet op de proef gesteld en speelde het spel zich vooral af rondom de middencirkel. Broerse had daar na 65 minuten spelen wel genoeg van en besloot een vrije trap van ongeveer 25 meter op doel te rammen. De verdediger maakte zijn fout uit de eerste helft dubbel en dwars goed, want met een schitterende krul en hulp van de doelpaal scoorde hij de 2-1. Opeens moest PSV het spel maken en dat ging de ploeg uit Brabant niet goed af. Een doelpunt van Luuk de Jong werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel en toen PEC Zwolle in een loepzuivere counter ook nog de 3-1 maakte was het wel gelopen in Zwolle. Ben Rienstra liet zich gelden met een schitterende stift over Zoet heen en maakte zo het feestje compleet.

Door de overwinning komt PEC Zwolle samen met PSV aan kop in de Eredivisie. Beide ploegen staan nu op twaalf punten uit vijf wedstrijden en laten voorlopig sc Heerenveen en Ajax achter zich. FC Groningen kan zondag ook op twaalf punten komen, maar dan moet het wel winnen van SC Cambuur.

Door: Jos Boesveld