14.09.2014 16:25

Cambuur door ruime winst op derde plaats

Tjaronn Chery (r.) snelt voorbij Albert Rusnák van SC Cambuur. (14-09-2014)

SC Cambuur heeft goede zaken gedaan door concurrent FC Groningen met 3-0 te verslaan. De ploeg uit Leeuwarden walste na rust over de Groningers heen en staat nu op de derde plek.

Cambuur kwam fel uit de startblokken. Al in de eerste minuut mocht Albert Rusnák vanaf randje zestien vrij uithalen, maar doelman Sergio Padt kon de bal vrij eenvoudig oppakken. Niet veel later had Bartholomew Ogbeche een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de spits kopte in vrijstaande positie recht op Padt af, die met zijn voet kon redden.

Groningen deed niets anders dan tegenhouden en loeren op de tegenstoot. Slechts één keer werd het gevaarlijk via Tjaronn Chery, maar de middenvelder schoot het leder naast het doel van Leonard Nienhuis. Cambuur voetbalde weliswaar veel op de helft van Groningen, maar grote kansen bleven uit.

Ook in het tweede bedrijf begonnen de Friezen sterk. Dat resulteerde ook snel in een doelpunt. Nadat Martijn Barto, de vervanger van de geblesseerde Michiel Hemmen, de bal passte op Rusnák, schoot de Slowaak met zijn rechter hard in de linkerhoek buiten bereik van Padt. Het was zijn tweede treffer in dienst voor Cambuur. Vlak hierna maakte Rusnák al gelijk bijna zijn tweede van de middag, maar dit keer ging zijn schot in het zijnet.

Groningen raakte gefrustreerd en kreeg zelfs in één minuut vier gele kaarten. Rasmus Lindgren kreeg zelfs twee keer geel en moest er met rood vanaf. Dat gaf Cambuur de gelegenheid om nog meer aan te vallen. Een kwartier voor tijd besliste Ogbeche op schitterende wijze de wedstrijd. De aanvaller schoot uit stand de bal in de linkerbovenhoek.

Tien minuten voor tijd werd het nog erger voor de Groningers; invaller Sander van de Streek tikte een voorzet van Mohamed El Makrini van dichtbij in het doel van Padt. Het had niet veel gescheeld of er kwam nog een vierde treffer bij, maar Eric Botteghin redde een inzet van debutant Furdjel Narsingh van de lijn. Van de Streek schoot in de slotfase nog op de paal.

Door de overwinning van de Friezen, staat de club van trainer Henk de Jong op een hele knappe derde plaats. Cambuur staat slechts één punt achter op koplopers PSV en PEC Zwolle. Volgende week gaan de Friezen op bezoek bij PSV. Groningen blijft op negen punten staan en verzuimde gedeeld koploper te worden.

Door: Rijcko Treep