15.09.2014 09:41

Dauda: "Voor mij was het een geweldige dag"

Vergeet Wilfried Bony, ik ben Abiola Dauda. Zo presenteerde de nieuwe spits van Vitesse zich zondag aan het publiek in de Gelredome. Dauda, een geboren Nigeriaan met een Zweeds paspoort, luisterde zijn eerste basisplaats tegen Excelsior op met drie doelpunten (3-1). "Sinds ik hier ben, hoor ik iedereen over Bony praten. Maar Bony is Bony en ik ben wie ik ben. Ik hoop het nog beter te doen dan hij", zo blufte de nieuwste Arnhemse held.

Dauda (26) weet maar al te goed in wiens voetsporen hij moet treden. Het Ivoriaanse krachtmens Bony scoorde meer dan 50 keer in de 2,5 jaar dat hij in het geel-zwart voetbalde. "Ik heb wat filmpjes op YouTube gezien van zijn doelpunten voor Vitesse. Ik heb veel respect voor wat hij hier heeft gedaan en nu in de Premier League laat zien. Bony is een geweldige speler. Maar ik ben niet bij Vitesse om Bony op te volgen, ik ben hier om mezelf te laten zien", aldus Dauda, die deze zomer overkwam van Rode Ster Belgrado.

De Nigeriaan verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Zweden, waar hij eerst een jaar in de vierde divisie speelde. Met zijn doelpunten dwong Dauda een kans af op het hoogste niveau, bij Kalmar FF.  "Daar heb ik 5 jaar gezeten, tot ik in 2012 naar Rode Ster Belgrado ging. En nu zit ik bij Vitesse. Een geweldig avontuur.'' Dauda was verre van fit toen hij in Arnhem neerstreek en moest daarom lang wachten op zijn kans. Vanaf de tribune en de bank zag hij Vitesse in de eerste weken van het seizoen goed voetballen, veel kansen creëren, maar amper tot scoren komen.

Frustrerend

"Dat was best frustrerend. De jongens speelden goed, maar de ballen gingen er niet in. Ik heb hard gewerkt en kreeg het vertrouwen van de trainer. Voor mij was het een geweldige dag. Drie doelpunten en eindelijk een overwinning", aldus Dauda, die de wedstrijdbal mee naar huis kreeg vanwege zijn 'hattrick'. De nummer 14 van Vitesse speelde zeker niet geweldig, maar stond wel drie keer op de juiste plaats. "Het waren typische spitsendoelpunten. Ik voelde steeds dat ik daar moest staan."

Trainer Peter Bosz temperde de plotselinge euforie rondom zijn nieuwe topschutter door te stellen dat Dauda nog veel beter kan. "Die kansen moest hij ook afmaken", zei Bosz. De spits zelf wilde zich ook niet meteen profileren als dé doelpuntenmachine van Vitesse. "Nu scoor ik er drie, volgende week misschien weer een ander. Het gaat om het team en ik heb daar ook mijn rol in. Gelukkig hebben we gebroken met die lange reeks zonder overwinningen. We kunnen echter nu niet achterover hangen, we hebben nog een lange weg te gaan."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner