15.09.2014 13:00

Stom brein, leuk linkerbeen, krullen maar

Blijdschap bij PEC Zwolle, na de rake vrije trap van Joost Broerse (derde van rechts) komt de ploeg op voorsprong tegen PSV. Luciano Narsingh (l.) kijkt sip toe. (13-09-2014)

Voor Joost Broerse was de wedstrijd PEC Zwolle – PSV er één met ups en downs. Zijn handsbal in de eerste helft was pijnlijk, zijn rake vrije trap in het tweede bedrijf schitterend. Dit levert hem de titel Speler van de Week op.

Het moment in de eerste helft was eigenlijk onbegrijpelijk. PEC Zwolle moest een corner verdedigen en Broerse nam zijn plek rondom de tweede paal in. De bal komt hard voor, maar de verdediger van de thuisploeg gaat hard onder het speeltuig door. Een groot probleem, want achter Broerse staat Jeffrey Bruma al klaar om de eerste treffer van de zaterdagavond binnen te koppen.

Stom brein

Het was een pure reflex van Broerse. Zo’n oerkracht die in je hoofd zit, waarbij je koste wat kost wil voorkomen dat je tegenstander in scoringspositie komt. Het was echter ook een domme reflex, omdat PSV een penalty kreeg, Broerse een gele kaart en dus ook nog eens voorzichtig moest doen in de resterende minuten en omdat het lang geen zekerheid is dat Bruma de kopbal ook daadwerkelijk scoort. Luuk de Jong deed dit in ieder geval wel vanaf de stip.

Leuk linkerbeen

PEC Zwolle was op het moment van de penalty duidelijk de betere ploeg. De Zwolse formatie creëerde kansen en had al op 2-0 of 3-0 kunnen staan. In het zadel helpen kreeg nog nooit zo’n duidelijke betekenis, maar aan het spelbeeld te zien kon een eventuele gelijkmaker niet uitblijven. Via Jesper Drost kwam deze er dan ook kort na de openingstreffer van PSV. Nog voor rust werd de achterstand omgezet, waardoor PEC Zwolle zich in het tweede bedrijf volledig kon richten op de overwinning. Het linkerbeen van Broerse gaf het juiste signaal af.

Krullen maar

In de 64e minuut gaat de verdediger achter een vrije trap staan. Het duurt tegenwoordig vrij lang voordat je een vrije trap kunt nemen rondom 25 meter van het doel. De muur moet gevormd worden, dan moet de scheidsrechter een mooie, witte streep trekken om de muur via een magische barrière op de juiste plek te houden en vervolgens moet er ook nog een halve cirkel om de bal heen, om ervoor te zorgen dat de vrije trap wel echt op de juiste plek wordt genomen. Broerse wacht af. De concentratie is op zijn gezicht af te lezen, want hij beseft ook wel dat het zijn fout is dat het nu 1-1 staat, in plaats van 1-0. Modebewuste voetballers hadden het haar even goed gedaan, maar Broerse laat een vastgeplakt stukje haar gewoon op zijn voorhoofd plakken. Hij zet de stapjes richting de bal, raakt het leer heerlijk en krult de bal via de binnenkant van de rechterpaal prachtig binnen.

Als je wilt weten hoe bevrijding eruit ziet, kijk dan even de goal terug en in het bijzonder de viering van het doelpunt. Broerse wijst naar zichzelf alsof hij het publiek in Zwolle duidelijk wil maken dat hij het echt was. Hij heeft zijn fout goedgemaakt en PEC Zwolle weer op een voorsprong gezet.

Uiteindelijk wint de formatie uit Overijssel met 3-1 en daarmee komt het samen met PSV aan kop in de Eredivisie. De droom in het oosten van het land blijft nog even bestaan en dat rare moment van Broerse in de eerste helft? Dat vergeten we gewoon.

Door: Jos Boesveld