16.09.2014 13:00

Met spoed gezocht: een nieuwe linksbuiten

Memphis Depay (m.) moet van het veld geholpen worden. De linksbuiten van PSV loopt tegen PEC Zwolle een spierscheuring op. Georginio Wijnaldum kijkt op de achtergrond toe. (13-09-2014)
Memphis Depay (m.) moet van het veld geholpen worden. De linksbuiten van PSV loopt tegen PEC Zwolle een spierscheuring op. Georginio Wijnaldum kijkt op de achtergrond toe. (13-09-2014)

PSV verloor zaterdag de wedstrijd tegen PEC Zwolle, maar misschien nog wel erger: het verloor ook Memphis Depay. De linksbuiten ligt lang uit de roulatie met een spierscheuring en is daarom de Schlemiel van de Week.

Maar niet alleen Depay zal zich de schlemiel voelen. Ook PSV moet nu met een ander plan gaan komen. De formatie uit Eindhoven beschikt niet over heel veel ervaring op de flanken en zal sowieso moeten schuiven om Depay te vervangen.

Tijd voor de jeugd?

Bij de selectie van PSV zitten nu twee spelers die aardig wat ervaring hebben op de positie van rechts- en linksbuiten. Florian Jozefzoon en Luciano Narsingh zijn van oorsprong flankspelers. Het feit dat Jozefzoon vier wedstrijden speelde dit seizoen, en dat vier keer deed als invaller bij PSV, zegt echter al genoeg. Jozefzoon is niet goed genoeg voor de basisopstelling van PSV.

De Eindhovenaren kunnen nu twee dingen doen. Met de komst van Luuk de Jong is de kans op speelminuten voor Jürgen Locadia geslonken. De spits werd in meerdere competitiewedstrijden gebruikt als flankspeler, wat nu dus ook kan gebeuren. Daarnaast is er nog de alleskunner Andrés Guardado. De Mexicaan die gehuurd wordt van Valencia kan op elke positie aan de linkerkant spelen en dus ook als linksbuiten. Guardado doet het de laatste wedstrijden echter erg goed op het middenveld, waardoor Phillip Cocu dat liever niet zal doen.

Een andere, niet voor de hand liggende optie, is het inzetten van Zakaria Bakkali. Het jeugdproduct heeft laten zien te kunnen voetballen, maar ligt al maandenlang in een clinch met PSV. Meerdere gesprekken om het aflopende contract van de Belg te verlengen liepen op niets uit en zelfs toen PSV terugkwam op de beslissing om Bakkali dan maar te laten vertrekken, liet de aanvaller de onderhandelingen verlopen. Als PSV voet bij stuk houdt, dan zal Bakkali niet meer in actie komen voor (Jong) PSV.

Dan is er altijd nog het aspect van de jeugd. Jong PSV speelde vorig seizoen al in de Jupiler League en daar hebben diverse spelers van geprofiteerd. Moussa Sanoh, Aleksandar Boljević en Mohammed Rayhi zijn de opties die bij de beloften rondlopen. De laatste twee hebben het meeste ervaring opgedaan op het tweede niveau in Nederland, maar geen van allen maakte al een debuut in de Eredivisie.

Aderlating voor PSV

Hoe je het ook wendt of keert, het wegvallen van Depay is een aderlating voor PSV en voor het Nederlandse voetbal. De linksbuiten groeide snel uit tot smaakmaker van de Eredivisie en zelfs op het Wereldkampioenschap in Brazilië liet hij een goede indruk achter. Depay is zo’n zes tot acht weken uitgeschakeld en in die periode krijgt PSV het een stuk moeilijker in Europa en in Nederland. Depay vormde een groot deel van het Eindhovens gevaar en zijn onvoorspelbaarheid is een groot gemis in Brabant.

Arme Depay, maar ook arm PSV.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner