19.09.2014 09:00

Speelronde zes: Alle ogen gericht op de Klassieker

Lex Immers (r.) gaat het kopduel aan met Niklas Moisander (l.) in het strafschopgebied van Ajax. De Fin springt hoger en kopt de bal weg. (02-03-2014)
Lex Immers (r.) gaat het kopduel aan met Niklas Moisander (l.) in het strafschopgebied van Ajax. De Fin springt hoger en kopt de bal weg. (02-03-2014)

Voetbalminnend Nederland mag zich klaarmaken voor een lekker weekendje Eredivisie-voetbal. In de zesde speelronde staan veel mooie affiches op het programma. Wat te denken van de Brabantse en de Twentse derby, of de onvervalste topper tussen koploper PSV en nummer drie SC Cambuur. Veel voetballiefhebbers zullen echter het meest uitkijken naar het duel dat zondagmiddag in De Kuip wordt gespeeld: Feyenoord – Ajax; de Klassieker. Het belooft weer een fijn weekend met veel Eredivisie-voetbal te worden. We blikken vooruit op speelronde zes!

Brabantse derby in Tilburg

Willem II – NAC Breda; wat een heerlijk begin van speelronde zes! Na een jaar afwezigheid is de Brabantse derby weer terug in de Eredivisie. Supporters van beide clubs kijken reikhalzend uit naar de wedstrijd en terecht, want duels tussen Willem II en NAC Breda zijn altijd spannend. Henrico Drost gooide een tijdje geleden nog olie op het vuur door te zeggen 'een schijthekel aan Willem II' te hebben. Geen slimme opmerking, maar de NAC Breda-verdediger liet daarmee wel zien dat de derby echt leeft.

Promovendi tegen elkaar in Rotterdam

De twee clubs met de kleinste begrotingen in de Eredivisie, Excelsior en FC Dordrecht, treffen elkaar zaterdag op Woudestein. De promovendi zijn het seizoen aardig begonnen met respectievelijk zeven punten (Excelsior) en vier punten (FC Dordrecht). Mogelijk maakt verloren zoon Luigi Bruins aankomende zaterdag zijn rentree bij de Rotterdamse club. De middenvelder annex aanvaller tekende deze week een contract en gaf op de clubwebsite aan dat trainer Marinus Dijkhuizen direct een beroep op hem kan doen. Vorig seizoen – toen nog in de Jupiler League – speelden Excelsior en FC Dordrecht tweemaal gelijk. Komt er ditmaal wel een winnaar?

Vitesse wil doorpakken tegen sc Heerenveen

Het afgelopen weekend pakte Vitesse eindelijk de eerste zege van het seizoen door Excelsior met 3-1 te verslaan. Aankomende zaterdag wil de Arnhemse club die overwinning een goed vervolg geven, maar in sc Heerenveen treft het team van Peter Bosz een lastige tegenstander. De Friezen zijn het seizoen uitstekend begonnen en bezetten momenteel de vierde plaats in de Eredivisie. Het team van Dwight Lodeweges won zijn laatste drie wedstrijden en heeft met Daley Sinkgraven een toptalent in de gelederen. Kan de Nigeriaan Abiola Dauda zijn kunststukje van vorige week (een hattrick) herhalen, of neemt sc Heerenveen de punten mee terug naar Friesland?

Heracles ontvangt streekgenoot FC Twente

We worden verwend dit weekend! De zondagmiddag start met een duel in het oosten van het land: Heracles Almelo – FC Twente, ofwel de Twentse derby. De Heraclieden zijn na vijf speelronden nog altijd puntloos en hoe mooi zou het voor de Heracles-supporters zijn om tegen de aartsrivaal de eerste punten van het seizoen te pakken. FC Twente begon het seizoen met vier gelijke spelen en in de vorige ronde werd eindelijk een keer gezegevierd. Het begint langzaam maar zeker te draaien bij het team van Alfred Schreuder en dat is geen goed teken voor rodelantaarndrager Heracles.

De Klassieker in De Kuip

Maak je borst maar nat, want zondagmiddag om half drie wordt Feyenoord – Ajax gespeeld. De Klassieker is zo vroeg in het seizoen een duel tussen een zeer kwetsbare ploeg (Feyenoord) en een team dat vrij wisselvallig is (Ajax). Feyenoord en Ajax zijn deze week niet helemaal ongeschonden uit hun Europese duels gekomen. Lasse Schöne, die tegen Paris Saint-Germain weer van onschatbare waarde was, heeft een liesblessure opgelopen en kan zondag waarschijnlijk niet meedoen. Feyenoord, dat met 2-0 verloor van Sevilla, moest in Andalusië de zoveelste klap van het seizoen verwerken. Fred Rutten heeft de zware taak om zijn spelers de afgelopen wedstrijden te laten vergeten en ze klaar te stomen voor de Klassieker. Het wordt zondag natuurlijk ook een bijzonder middagje voor Kenneth Vermeer. De nieuwe Feyenoord-doelman, die de afgelopen jaren veel prijzen won bij Ajax, neemt het voor het eerst op tegen zijn oude club.

PSV wacht volgende 'topper'

Koploper PSV speelt zondag voor de tweede keer in een week tijd tegen een club die in de top van de Eredivisie staat. In de vorige speelronde stond een wedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma (3-1 verlies), ditmaal ontvangt het team van Phillip Cocu een van de verrassingen van het huidige seizoen: SC Cambuur. De Leeuwarders staan op de derde plaats, spelen aanvallend en verzorgd voetbal en met de markante trainer Henk de Jong aan het roer is Cambuur bezig aan de beste Eredivisie-start in de geschiedenis. PSV is gewaarschuwd.  

Trainerloos AZ tegen PEC in vorm

De laatste jaren is AZ een vrij stabiele club, maar momenteel bevindt de Alkmaarse club zich in onrustig vaarwater. Marco van Basten kondigde deze week een stapje terug te doen en als assistent-trainer in dienst te gaan en zijn beoogde opvolger, Alex Pastoor, vertrok donderdag uit het AFAS Stadion. Je zou bijna vergeten dat AZ zondag weer moet voetballen. In Alkmaar neemt de club het op tegen een van de revelaties van de Eredivisie dit seizoen: PEC Zwolle. Vorige week versloeg de nummer twee van de Eredivisie PSV en wie weet zijn de Zwollenaren bij winst op AZ de nieuwe koploper van de Eredivisie.

Overige wedstrijden:
ADO Den Haag – Go Ahead Eagles
FC Utrecht – FC Groningen

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner