22.09.2014 09:30

Ajax wint de Klassieker, PSV blijft koploper

Ajax viert de 1-0 van Ricardo van Rhijn (tweede van links) tijdens Feyenoord - Ajax. (21-09-2014)
Ajax viert de 1-0 van Ricardo van Rhijn (tweede van links) tijdens Feyenoord - Ajax. (21-09-2014)

Het weekend zit erop, dus we kunnen nabeschouwen op speelronde zes van de Eredivisie. We zagen in deze speelronde Ajax met veel geluk drie punten in de Klassieker pakken, PSV lijstaanvoerder blijven en FC Twente en Willem II hun derby’s winnen. We blikken terug!

Feyenoord domineert, maar verliest van Ajax

Niets is zo frustrerend als het betere van het spel te hebben, veel kansen te creëren, maar niet tot scoren te komen. Feyenoord-supporters hadden het zwaar zondagmiddag. Zij zagen hun team domineren in de Klassieker tegen Ajax, maar de Amsterdammers gingen er met de winst vandoor (0-1). Het enige doelpunt van de wedstrijd tussen de twee aartsrivalen werd al vroeg in de wedstrijd gemaakt. Ricardo van Rhijn, van wie bijna niemand wist dat hij vrije trappen kon nemen, knalde een vrije trap vanaf dertig meter achter Kenneth Vermeer. Feyenoord kreeg gedurende de wedstrijd veel kansen, raakte drie keer de lat, maar scoorde niet. Door de nederlaag vinden we de Rotterdammers terug op de vijftiende plaats in de Eredivisie. Ajax staat nu tweede.

PSV blijft koploper in Eredivisie

Voor PSV stond zondag op papier een lastig duel op het programma, maar de Eindhovenaren wonnen uiteindelijk eenvoudig. SC Cambuur kwam op bezoek in het Philips Stadion en ging met 4-0 het schip in. Grote man aan PSV-zijde was Adam Maher. Heeft hij eindelijk zijn draai gevonden in Eindhoven? Met een doelpunt en twee assists had de middenvelder een groot aandeel in de overwinning op de Leeuwarders. Doordat PEC Zwolle dit weekend zijn wedstrijd verloor, staat PSV nu alleen aan kop in de Eredivisie.

FC Twente en Willem II winnen derby's

De zesde speelronde begon met de Brabantse derby tussen Willem II en NAC Breda. Het werd de avond van Willem II’er Robert Braber, die eigenlijk NAC Breda-supporter is. De middenvelder sprak achteraf van '‘een fout jongensboek', want vlak voor tijd maakte hij in de beladen derby de winnende treffer (2-1) namens de Tilburgers.

Twee dagen later, op de zondag, speelden Heracles Almelo en FC Twente hun derby. De Heraclieden, nog altijd puntloos dit seizoen, kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong dankzij een doelpunt van Wout Weghorst. Voor rust stelden de Tukkers echter orde op zaken: Luc Castaignos (twee keer) en Hakim Ziyech scoorden en zorgden voor een 1-3 ruststand. Na rust prikte het team van Alfred Schreuder er nog eentje in, waardoor de Twentse derby in het Polman Stadion in 1-4 eindigde. FC Twente won dit weekend voor de tweede keer op rij en herstelt zich van een zwakke seizoensstart, terwijl buurman Heracles Almelo al vroeg in het seizoen diep in de problemen zit.

Drie keer 1-1 op de zaterdag

Op de zaterdagavond werden drie wedstrijden gespeeld: Excelsior – FC Dordrecht, ADO Den Haag – Go Ahead Eagles en Vitesse – sc Heerenveen. Alle drie de duels eindigden opvallend genoeg in 1-1. De avond begon met de streekderby tussen Excelsior en FC Dordrecht. Luigi Bruins speelde die wedstrijd een hoofdrol door zijn rentree als Excelsior-speler te maken én een (domme) rode kaart te pakken. FC Dordrecht kon niet van de man-meer-situatie profiteren en bleef op 1-1 steken op Woudestein.

Bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Go Ahead Eagles was er een negatieve hoofdrol weggelegd voor de doelman van de Eagles, Erik Cummins. De sluitpost keepte een goede wedstrijd, maar hij ging vlak voor tijd flink in de fout. De doelman verwerkte een schot van Aaron Meijers zeer slecht, waardoor Michiel Kramer de gelijkmaker kon binnenschieten.

Bij het laatste duel van de zaterdagavond, Vitesse – sc Heerenveen, kwam er ook geen winnaar. Beide doelpunten werden in de eerste helft gemaakt. Mark Uth – wie heeft het nog over Alfreð Finnbogason? – zorgde met een kanonskogel voor het openingsdoelpunt. Met een droge knal tekende Davy Pröpper even later voor de gelijkmaker. De Friezen blijven ondanks het gelijkspel in de top van de Eredivisie staan, Vitesse staat nu op de een na laatste plek.

AZ sluit roerige week met winst af

Het was een bizarre week in Alkmaar. De AZ-soap (Goede Tijden, Slechte Tijden is er niets bij) kende zoveel wendingen, dat je bijna zou vergeten dat  er in het weekend 'gewoon' gevoetbald moest worden. De thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle werd een lichtpuntje in de roerige week van AZ. Dankzij een doelpunt van Markus Henriksen kregen de Zwollenaren met 1-0 klop. Het team van Ron Jans, dat vorige week PSV nog met 3-1 versloeg, speelde geen goede wedstrijd en oogde zo nu en dan zelfs nonchalant.

Overige uitslag:
FC Utrecht – FC Groningen 1-0

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner