29.09.2014 13:19

Een Poolse killer in het Olympisch Stadion

Arkadiusz Milik houdt zijn oog op de bal in het bekerduel tegen JOS Watergraafsmeer. (24-09-2014)
Arkadiusz Milik houdt zijn oog op de bal in het bekerduel tegen JOS Watergraafsmeer. (24-09-2014)

Als je in een 9-0 overwinning bij acht doelpunten betrokken bent, dan maakt het niveau van de tegenstander niet uit. Dan heb je prima gespeeld. Arkadiusz Milik maakte het bij Ajax mee in de beker en hij is daarom Speler van de Week.

De Pool wordt door Ajax gehuurd van Bayer Leverkusen en het Nederlandse avontuur van ‘Arek’ Milik begint steeds beter te lopen. Waar hij tegen Heracles Almelo (2-1 overwinning) de gehele Amsterdamse productie voor zijn rekening nam, was er dus ook de bekerwedstrijd.

JOS in het Olympisch Stadion

Een amateurploeg uit de Hoofdklasse treffen, dat kan alleen in een oefenwedstrijd of in de beker. Ajax werd in de tweede ronde van de KNVB Beker gekoppeld aan de Amsterdamse amateurs. Voor Milik een uitstekende mogelijkheid om zijn zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Dit lukte uitstekend. Met zes doelpunten en twee assists was hij direct betrokken bij acht doelpunten en eigenlijk had hij ook een groot aandeel in de negende treffer van de huidige kampioen van Nederland. Met een steekpass vond hij Nick Viergever in de zestien, die vervolgens aflegde op de scorende Queensy Menig.

De realiteit van de Eredivisie

Toch maakte Frank de Boer vrijdagmiddag bekend dat Milik zich voor de competitiewedstrijd tegen NAC Breda toch echt weer mag melden op de reservebank. Kolbeinn Sigþórsson is op dit moment de eerste spits in de hoofdstad van Nederland, ondanks de goede prestaties van Milik in de beker. Het zal frustrerend zijn voor de twintigjarige Pool. In de ene wedstrijd nog een held, maar in de volgende wedstrijd moet je maar hopen op speelminuten.

De toekomst na Ajax

De prestaties van Milik in het shirt van Ajax zijn niet alleen belangrijk voor de club en haar publiek. Ook voor Milik zelf en Bayer Leverkusen is het belangrijk dat de Pool een goed seizoen draait. De Duitse club verhuurt Milik en hoopt dat hij met een boel zelfvertrouwen terugkomt naar de Bundesliga. Milik kan echter ook een contract in Amsterdam afdwingen met goed spel, want Ajax heeft in het huurcontract van de spits een optie tot koop opgenomen. Mocht Milik dus goed presteren, is een langer verblijf in Nederland echt niet ondenkbaar.

Statistieken

Milik heeft vijf officiële wedstrijden op de Nederlandse velden gescoord en acht keer gescoord. Fantastische statistiek, maar met het verhaal hierboven krijgt het toch een andere lading. Milik kwam in twee van de zes competitiewedstrijden in actie en speelde daarnaast ook al een keer met Jong Ajax in de Jupiler League. Dan worden die acht doelpunten toch al weer wat weggestreept. Wat wel weer leuk is voor Milik, is dat hij zijn debuut heeft gemaakt in de Champions League. Tegen Paris Saint-Germain viel Milik (natuurlijk) in voor Sigþórsson, maar met nog acht minuten op de klok kon de Pool weinig uitrichten.

De Boer vertelde dus op de persconferentie dat Milik weer plaatsneemt op de bank, maar hij gaf er ook meteen een andere boodschap bij. “Zijn kans gaat een keer komen, misschien sneller dan hij denkt.”

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner