27.09.2014 22:37

AZ wint opnieuw onder interim-coach Haar

Simon Poulsen (tweede van links) wordt geknuffeld na zijn doelpunt tegen ADO Den Haag. (27-09-2014)

AZ heeft zich na het spelen van een goede tweede helft beloond met een 2-3 overwinning op bezoek bij ADO Den Haag. Een matige eerst helft werd nog afgesloten met een 1-1 ruststand. De gelijkmaker van Simon Poulsen was overigens een juweeltje. Na rust toonden de Alkmaarders hun kwaliteiten en breidden ze de score verder uit met opnieuw fantastische doelpunten van Mattias Johansson en Nemanja Gudelj. De aansluitingstreffer van Roland Alberg kon een nederlaag niet meer voorkomen voor de Hagenaars.

Het begin was zeer tam van beide kanten. Zowel thuisploeg ADO als de bezoekers uit Alkmaar begonnen voorzichtig en creëerden weinig kansen. Het eerste kwartier was het balbezit met name voor de Hagenezen en het tweede kwartier voor de Alkmaarders. Kantelpunt in de wedstrijd was de noodgedwongen wissel aan de kant van ADO in de 37e minuut. De geblesseerde middenvelder Thomas Kristensen werd vervangen door Alberg. De nieuwkomer zorgde met zijn creativiteit voor meer schwung in de aanvallen van ADO. Dit leidde vlak voor rust ook tot de openingstreffer van de Hagenezen. Na een voorzet op maat van Aaron Meijers kopte topscorer Michiel Kramer alweer zijn vijfde goal van het seizoen in het netje. Lang konden de Ooievaars niet genieten van de voorsprong. Even later kreeg linksback Simon Poulsen het namelijk op zijn heupen. Met een geweldige actie aan de linkerkant van het veld zette de Deen drie verdedigers van AZ te kijk en haalde vervolgens vernietigend uit. Het schot vanaf punt zestien belandde via keeper Rochet en de onderkant van de lat in het doel. De ruststand werd zo bepaald op 1-1.

Na rust was het met name AZ die het initiatief meer naar zich toe trok. Dit resulteerde ook in enkele kleine kansjes. Middenvelder Alberg mocht van geluk spreken dat hij het einde van de wedstrijd haalde. In de zestigste minuut beging de invaller een zware overtreding op Celso Ortiz, maar hij kreeg slechts geel. AZ werd naarmate de tweede helft vorderde sterker en sterker. De beloning volgde in de 67e minuut. Een afgevallen voorzet belandde in de voeten van invaller Mattias Johansson. De Zweed had goed gekeken naar de gelijkmaker van ploeggenoot Simon Poulsen en besloot op dezelfde fantastische wijze te scoren. Door de knal van de rechtsback namen de Alkmaarders verdiend de leiding.

Ook het Haags kwartiertje kon ADO geen geluk meer brengen. De Ooievaars konden in het tweede bedrijf geen vuist meer maken en waren niet bij machte om keeper Rochet op de proef te stellen.  Een fantastische vrije trap van aanvoerder Nemanja Gudelj van AZ besliste de wedstrijd. Even later was het invaller Alberg die toch de voor de aansluitingstreffer tekende met een puntertje. Veel mocht het niet meer baten. AZ pakt na een goede tweede helft de verdiende overwinning in Den Haag en staat hierdoor steviger in het linkerrijtje. ADO moet even pas op de plaats maken en vechten voor de punten in de onderste regionen van de Eredivisie.

Door: Koen Larmit