03.10.2014 10:00

Topclubs in actie op zondag in speelronde acht

De voorgaande dagen speelden Ajax, PSV en Feyenoord hun Europese duels, maar dit weekend staat voor de traditionele top drie en de andere vijftien teams weer Eredivisie-voetbal op het programma. We beginnen speelronde acht met Vitesse – ADO Den Haag, de topclubs komen allemaal zondag pas in actie. We blikken vooruit!

Vitesse en ADO Den Haag geven startschot

In de GelreDome wordt vrijdagavond het eerste duel van speelronde acht gespeeld. Vitesse, dat op de teleurstellende dertiende plaats staat, neemt het op tegen de nummer vijftien ADO Den Haag. De Arnhemmers wonnen in de vorige speelronde overtuigend van FC Dordrecht (2-6) en de grote man aan Vitesse-zijde was Valeri Qazaishvili. Tegen De Schapenkoppen speelde hij als vervanger van Davy Pröpper en hij vulde deze rol (mede door een hattrick) met verve in. 'Vako' heeft aangegeven vaker op het middenveld te willen spelen, maar het is niet duidelijk of Peter Bosz hem ook op die positie wil gebruiken tegen ADO Den Haag.

Puntloos Heracles ontvangt NAC Breda

Is de gifbeker leeg voor Heracles Almelo? Daar komen we zaterdagavond achter. De Heraclieden staan na zeven wedstrijden troosteloos onderaan (nul punten), maar het seizoen is nog jong. Het team van nieuwe trainer John Stegeman speelt in speelronde acht een belangrijke thuiswedstrijd, tegen NAC Breda. Op papier is dat een duel waarin de Heraclieden een goede kans hebben om een punt of meer te pakken. De club uit Almelo kan in ieder geval goede cijfers overleggen: van de twaalf keer dat Heracles Almelo – NAC Breda werd gespeeld, won de thuisploeg liefst negen keer. Het team van Nebojša Gudelj is gewaarschuwd!

Promovendi tegen Friese ploegen

Voor twee promovendi, Willem II en FC Dordrecht, staan lastige wedstrijden tegen Friese tegenstanders op het programma. De Tilburgers, die op de keurige tiende plaats staan in de Eredivisie, spelen in eigen huis tegen sc Heerenveen. Leuk detail: in de laatste negen keer dat de twee clubs tegen elkaar speelden, werd er iedere keer minimaal vier keer gescoord! In het noorden van het land neemt een andere promovendus, FC Dordrecht, het op tegen SC Cambuur. De Schapenkoppen spelen verfrissend voetbal en krijgen vaak complimenten voor hun spel, maar zijn terug te vinden in de kelder van de Eredivisie. ‘De punten, niet de complimenten’, dat moet het nieuwe motto van het team van Ernie Brandts worden. Te beginnen met een zware uitwedstrijd in Leeuwarden.

PSV moet vertrouwen opkrikken tegen Excelsior

PSV begon het seizoen voortvarend, maar de laatste weken gaat het minder goed met het team van Phillip Cocu. De Eindhovenaren verloren twee van de laatste drie Eredivisie-wedstrijden (nederlagen tegen PEC Zwolle en sc Heerenveen) en afgelopen donderdag leed PSV een nederlaag in het Europa League-duel met Dinamo Moskou. Aanstaande zondag kan de club uit de Lichtstad het vertrouwen weer een boost geven. PSV heeft met Excelsior op papier een ideale tegenstander, maar de Rotterdammers hebben dit seizoen al een paar keer verrast. Zo ook Jordan Botaka vorige week.

Nummer vijf en nummer zes in Alkmaar

Met John van den Brom als nieuwe trainer ontvangt AZ zondagmiddag FC Twente in het AFAS Stadion. De Tukkers zijn bezig aan een uitstekende reeks (drie overwinningen in de competitie, één in de beker) en Luc Castaignos scoorde liefst zes keer in de laatste vier officiële duels. Inmiddels staat FC Twente, dat als enige club nog ongeslagen is, op de vijfde plaats in de Eredivisie. AZ, dat zesde staat, is zowel binnen als buiten het veld bezig aan een onrustig en wisselvallig seizoen. Kan Van den Brom de rust weer terugbrengen in Alkmaar?

Feyenoord met goed gevoel tegen Groningers

Elvis Manu. Weer was hij het goudhaantje van Feyenoord afgelopen donderdag. Met een doelpunt in de slotfase bezorgde de jonge aanvaller de Rotterdammers de overwinning tegen Standard Luik in de Europa League. Na de 0-4 overwinning op Go Ahead Eagles en de winstpartij tegen de Belgen (2-1) is het vertrouwen groot in Rotterdam. Fred Rutten lijkt zijn team eindelijk op de rails te hebben, al moet dat zondag blijken als Feyenoord het in De Kuip opneemt tegen FC Groningen. De Groningers staan op de achtste plaats in de Eredivisie, maar kunnen zich bij winst in de top van de ranglijst nestelen.

Ajax tegen 'angstgegner' PEC Zwolle

Het topduel van speelronde acht is Ajax – PEC Zwolle. De huidige nummer twee en drie van de competitie hebben het afgelopen jaar een eigenaardige onderlinge historie opgebouwd, die in het voordeel van de Zwollenaren spreekt. Iedereen kan zich nog de de bekerfinale van vorig seizoen herinneren, waarin de club uit Zwolle Ajax verpletterde (5-1). Een andere prijs die Ron Jans voor de neus van Frank de Boer wegkaapte was de Johan Cruijf Schaal (1-0 voor PEC) aan het begin van het seizoen. Niet alleen vanwege de stand in de competitie is Ajax – PEC Zwolle een belangrijke wedstrijd, maar in Amsterdam wil men eindelijk weer eens van die dekselse Zwollenaren winnen.

Overige wedstrijd:
FC Utrecht – Go Ahead Eagles

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner