03.10.2014 21:48

Vitesse walst over ADO Den Haag heen

Timothy Derijck zit er verslagen bij nadat ADO Den Haag op een 3-1 achterstand is gekomen tegen Vitesse, door een eigen doelpunt van de Belg. (03-10-2014)

Vitesse heeft vrijdagavond geen spaan heel gelaten van ADO Den Haag. In de GelreDome maakten de Arnhemmers voor rust al vijf doelpunten, in de tweede helft prikte Vitesse er nog een bij, waardoor de eindstand op 6-1 werd besloten.

Het team van Peter Bosz moest het voor de tweede wedstrijd op rij stellen zonder Davy Pröpper, maar zijn vervanger, Valeri Qazaishvili, liet vanaf de eerste minuut zien een meer dan waardige vervanger te zijn. Op aangeven van de Georgiër zorgde Kelvin Leerdam na vijf minuten spelen voor de 1-0. De middenvelder liet met een hard schot Martin Hansen kansloos en zorgde daarmee voor het openingsdoelpunt.

Leerdam maakte ook de 2-0. Op aangeven van Bernard Traoré verdubbelde de oud-Feyenoorder met een mooie voetbeweging de score. De wedstrijd leek al snel gespeeld, maar in de twintigste minuut maakte ADO Den Haag de aansluitingstreffer. Piet Velthuizen kon een schot van Ronald Alberg niet goed verwerken, waarop Michiel Kramer in de rebound de 2-1 maakte.

Even leek de spanning weer terug in de wedstrijd, maar Vitesse maakte korte metten met de hoop van ADO Den Haag. Na een halfuur spelen verschalkte de ongelukkig spelende Timothy Derijck zijn eigen doelman, in een poging een voorzet van Rochdi Achenteh weg te koppen. Niet veel later lagen ook het vierde en vijfde Vitesse-doelpunt in het netje. Marko Vejinović zorgde met een rake vrije trap en een benutte penalty dat de twee clubs met een 5-1 (!) stand gingen rusten.

De ploeg van Bosz ging na in de tweede helft ‘gewoon’ door met aanvallen. Dat leverde niet zoveel doelpunten als in de eerste helft op, maar Vitesse scoorde na rust nog wel een keer. In de zestigste minuut maakte Vejinović zijn derde van de avond. Voor de tweede keer kreeg Vitesse een strafschop en weer was het de middenvelder die mocht aanleggen. Vejinović liet het buitenkansje niet onbenut en zorgde voor de 6-1. In het vervolg van het duel ging de thuisploeg door met aanvallen, maar scoorde het niet meer.

Door de tweede klinkende overwinning op rij (de Arnhemmers wonnen vorige week met 2-6 van FC Dordrecht) stijgt Vitesse naar de negende plaats in de Eredivisie, met de wetenschap dat de andere ploegen zaterdag en zondag nog wel in actie komen. ADO Den Haag staat nu vijftiende, maar is na het weekend mogelijk in de degradatiezone terug te vinden.

Door: Vincent Houttuin