05.10.2014 16:20

Feyenoord simpel langs apathisch Groningen

Colin Kâzim-Richards geeft Jordy Clasie een high-five om de 1-0 van Feyenoord tegen FC Groningen te vieren. (05-10-2014)

Eenrichtingsverkeer in De Kuip, dat typeert Feyenoord - FC Groningen het beste. De thuisploeg heerste zondagmiddag en liep simpel uit naar een 4-0 overwinning op de Groningers, die kwamen voor een punt.

Feyenoord en FC Groningen maakten er geen groot spektakel van in de eerste helft. Dit lag meer aan de uitploeg dan aan de Rotterdammers, die met een hoge balsnelheid de verdediging van FC Groningen uit elkaar probeerde te spelen. Het had echter een fout van de uitploeg nodig voor de eerste kansen. Eric Botteghin legde een voorzet precies voor de voeten van Colin Kâzim-Richards, die van dichtbij de benen van Sergio Padt raakte. In de rebound schoot Jordy Clasie hard over. Na 24 minuten spelen was het dan wel raak. Kâzim combineerde mooi met Lex Immers en schoot buiten de zestien onberispelijk raak in de linkerhoek: 1-0. Zelfs nadat het op achterstand kwam, bleef FC Groningen geduldig afwachten. Dit hielp de ploeg niet, waardoor de 1-0 ook de ruststand werd.

In de tweede helft kreeg FC Groningen iets meer controle over de wedstrijd, maar het initiatief lag nog steeds bij Feyenoord. Dit werd alleen maar meer nadat Johan Kappelhof na krap een uur zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Feyenoord profiteerde direct, nadat Immers een voorzet van Karim El Ahmadi onberispelijk binnen knikte. FC Groningen kon na de tweede treffer van Feyenoord de overwinning al helemaal uit het hoofd zetten, maar de uitploeg had ook geen enkel moment recht op een puntje in De Kuip. De thuisploeg liep zes minuten voor tijd zelfs nog uit naar 3-0, omdat Jean-Paul Boëtius als eerste reageerde op een gestopte inzet van Mitchell te Vrede. De flankspeler kopte de bal van dichtbij in het lege net. Alsof dat nog niet genoeg was kopte Te Vrede één minuut voor tijd wel raak. Immers, die met een doelpunt en twee assists belangrijk was, vond de lange spits bij de tweede paal met een voorzet.

Door de overwinning krijgt Feyenoord weer iets dichter tegen de subtop van Nederland aan. Het heeft nog steeds zeven punten achterstand op PSV, maar komt bijvoorbeeld dichter in de buurt van sc Heerenveen, dat verloor van Willem II. FC Groningen staat nog boven de Rotterdammers, maar als ze de komende wedstrijden ook zo blijven spelen, dan zal dat niet lang meer duren.

Door: Jos Boesveld