06.10.2014 10:00

PSV en Feyenoord winnen, Ajax niet langs PEC

Spectaculaire wedstrijden, verrassende uitslagen en veel doelpunten; wat is de Eredivisie toch een leuke competitie! In totaal werd er in speelronde acht liefst 38 keer gescoord. We blikken terug!

Ajax weer niet langs PEC Zwolle

De slechte reeks van Ajax tegen PEC Zwolle blijft voortduren. De Amsterdammers bleven zondag op 0-0 steken tegen de club uit Zwolle, waardoor Ajax nu de laatste vier officiële duels niet heeft gewonnen van PEC Zwolle. Het team van Frank de Boer maakte in de ArenA wellicht (iets) meer aanspraak op de overwinning, maar kon dat niet in doelpunten uitdrukken. Ajax zag door het puntverlies dit weekend PSV twee punten uitlopen. De Amsterdamse club blijft steken op de tweede plaats, PEC Zwolle staat nog altijd derde.

'Rood' PSV behoudt koppositie

Voor PSV stond in speelronde acht een op papier makkelijke wedstrijd op het programma. Op bezoek in het Phillips Stadion kwam Excelsior, dat de laatste zeven onderlinge duels met de Eindhovenaren had verloren. De thuisspelende ploeg won uiteindelijk vrij simpel (3-0), al werden verdediger Jeffrey Bruma en trainer Philip Cocu wel naar de tribune gestuurd. Ondanks dat PSV een halfuur met tien man speelde, kwam het niet in de problemen tegen de equipe van Marinus Dijkhuizen. De Eindhovenaren staan door de overwinning twee punten los van Ajax en PEC Zwolle en binnenkort is PSV weer op volle sterkte doordat Andrés Guardado, Luuk de Jong en Memphis Depay op de weg terug zijn.

Feyenoord simpel voorbij FC Groningen

Fred Rutten kan tevreden op deze week terugkijken, want na de overwinning in de Europa League tegen Standard Luik (2-1) werd zondag FC Groningen met duidelijke cijfers aan de kant gezet (4-0). De Rotterdammers hadden geen kind aan de noorderlingen, die een groot deel van de tweede helft met tien man moesten spelen na een geel-rode kaart van Johan Kappelhof. Namens Feyenoord zorgden Colin Kâzim-Richards, Lex Immers, Jean-Paul Boëtius en Mitchell te Vrede voor de doelpunten. De Rotterdamse club lijkt uit het dal te klimmen en staat nu op de tiende plaats, al is de achterstand op de (sub)top van de Eredivisie ook niet meer zo groot.

Vitesse en Heracles Almelo halen uit

Wie van doelpunten houdt, moet de komende tijd Vitesse goed in de gaten houden. Het team van Peter Bosz gaf vrijdag het startschot voor speelronde acht en deed dat met een klinkende 6-1 overwinning op ADO Den Haag, dat van het kastje naar de muur werd gespeeld. Het was alweer het tweede duel op rij dat Vitesse zes keer scoorde. Met drie doelpunten was Marko Vejinović in de GelreDome de grote man bij Vitesse. Bij een ander duel, Heracles Almelo – NAC Breda, waren zes verschillende Heraclieden die bijdroegen aan de 6-1 overwinning op NAC Breda. Het team van John Stegeman pakte door de grote zege de eerste punten van het seizoen, maar staat nog altijd laatste in de Eredivisie.

Geen winnaar bij AZ – FC Twente

Trainer John van den Brom heeft bij AZ gedebuteerd met een knap gelijkspel tegen FC Twente. De Alkmaarders kwamen door een doelpunt van Robert Mühren op 1-0, maar de Tukkers bogen in de tweede helft de achterstand in een kort tijdsbestek om naar een 1-2 voorsprong. Het zag er lang naar uit dat FC Twente de winst zou pakken in het AFAS Stadion, maar Muamer Tanković stak daar vijf minuten voor tijd een stokje voor. Van dichtbij zorgde de invaller voor de 2-2 eindstand, waardoor beide clubs (nog) niet de aansluiting met de Eredivisie-top vinden.

Willem II en Go Ahead verrassen

Twee clubs die dit weekend voor een verrassing zorgden waren Willem II en Go Ahead Eagles. De Tilburgers boekten zaterdagavond een zeer knappe 2-1 overwinning op sc Heerenveen, dat verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Over knappe overwinningen gesproken: Go Ahead Eagles won op dezelfde avond na een spectaculaire comeback in de Galgenwaard. FC Utrecht stond na iets meer dan vijftig minuten spelen op een 2-0 voorsprong, maar dankzij doelpunten van Deniz Türüç, Bart Vriends en Jeffrey Rijsdijk werd het 2-3 en namen de bezoekers de punten mee naar Deventer.

SC Cambuur blijft in top Eredivisie

Het blijft goed gaan met SC Cambuur. Net als PEC Zwolle spelen de Leeuwarders frivool voetbal en dat wordt tot nu toe beloond met veel punten. Zaterdagavond werd in het Cambuurstadion FC Dordrecht aan gort gespeeld, dat geluk had dat het slechts 4-1 werd. Met name Furdjel Narsingh, die voor het eerst dit seizoen in de basis begon, bleek een plaag voor de verdediging van de Schapenkoppen. De Leeuwarders staan nu vierde in de Eredivisie en mogen zich opmaken voor de Friese derby, die over twee weken wordt gespeeld.

Door: Vincent Houttuin  

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner