07.10.2014 15:00

Treurig toekijken vanuit de catacomben

Phillip Cocu (achtergrond, midden) moet zich strekken om de wedstrijd PSV - Excelsior te zien nadat hij naar de tribune is gestuurd. (05-10-2014)
Phillip Cocu (achtergrond, midden) moet zich strekken om de wedstrijd PSV - Excelsior te zien nadat hij naar de tribune is gestuurd. (05-10-2014)

Een trainer moet in het voetbal een voorbeeldfunctie vormen. Phillip Cocu geeft hier altijd netjes gehoor aan, maar hij werd tijdens PSV – Excelsior naar de tribune verbannen. Hij is daarom onze Schlemiel van de Week.

De verbanning had alles te maken met de rode kaart van Jeffrey Bruma, die na een uur spelen op de bon geslingerd werd nadat hij een doorgebroken speler neerlegde. Cocu wilde zijn beklag doen bij de arbitrage, maar liep daarbij uit het zogenaamde trainersvak. Voor scheidsrechter Serdar Gözübüyük genoeg reden om de trainer van PSV weg te sturen.

Verbannen trainers

De afgelopen weken is het sowieso al raak langs de zijlijn. Zo werd bij Jong Ajax Andries Ulderink weggestuurd, nadat hij handtastelijk werd na een penaltymoment tegen FC Emmen. De trainer werd overigens vrijgesproken. Voor Maurice Steijn geldt dit echter niet. De trainer van VVV-Venlo werd na een bizar voorval naar de tribune geleid. Hij haakte (!!) Charles Kazlauskas, speler van Helmond Sport, toen die een ingooi wilde nemen.

Geen kennis van de regels

In een interview na de wedstrijd gaf Cocu aan dat hij niet wist dat hij voor het overtreden van bepaalde regels naar de tribune kon worden verbannen. “Volgens de regels blijk ik weggestuurd te moeten worden als ik zo ver uit mijn vak loop'', zei de oud-international na de wedstrijd in het Philips Stadion. ''Dat wist ik niet, dus ik heb vandaag ook een belangrijke les geleerd.”

Ook als je met de politie in aanraking komt, telt het niet als je aangeeft dat je niet wist dat iets niet mocht. De boete volgt toch en in het geval van Cocu was het een schorsing. De trainer mag één wedstrijd niet plaatsnemen op de reservebank en zal dus via andere communicatiemiddelen zijn tips moeten doorgeven. Door de schorsing mist de trainer het duel met AZ in de Eredivisie. Vervelend natuurlijk, omdat de Alkmaarders een sterke tegenstander zijn en de voorsprong van PSV op Ajax en PEC Zwolle klein is.

Treurig gezicht

Wat na de verbanning volgde was een triest gezicht in het stadion van PSV. Cocu stond in de tunnel richting de catacomben, achter twee beveiligers. De oud-middenvelder van onder andere FC Barcelona, goed voor meer dan vijftig interlands voor het Nederlands elftal, moest in een wedstrijd tegen Excelsior op zijn tenen staan om te kijken hoe de wedstrijd verder verliep. Het kan raar lopen in het voetbal.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner