20.10.2014 13:30

Topografische derbyheld in je verdediging

Als je voor de Eagles scoort in een duel tegen PEC Zwolle, dan zit het wel goed tussen jou en de fans. Bart Vriends kan erover meepraten. De goal in combinatie met zijn topografische kennis, maakt hem Speler van de Week.

Topografie

Want Bart Vriends en Go Ahead Eagles kwamen verrassend in het nieuws afgelopen week. De verdediger gaf voor de camera van Go Ahead Eagles TV toe dat hij vroeger uitblonk in het vak topografie. Hoofdsteden van provincies en later dan toch ook echt de hoofdsteden landen binnen en buiten Europa. De ondervraging begon met vragen die wij ook nog wel kunnen beantwoorden. Dat Ankara de hoofdstad is van Turkije komt ons bekend voor en dat Canberra en Australië bij elkaar horen weten we nu ook wel, omdat we zo vaak het foute Sydney als antwoord hebben gehoord. Maar bij landen als Ghana en Madagaskar moeten wij toch slikken en lopen we stilletjes weg. De mandekker van Go Ahead Eagles niet. Lachend staat hij de journalist te woord en met een brede glimlach geeft hij netjes antwoord. Accra is de hoofdstad van Ghana en als Vriends al lachend roept dat hij de hoofdstad van Madagaskar echt weet, geloven wij hem op zijn blauwe ogen. “Antananarivo, zoek maar op thuis.” Vriends is held van beroep, geen voetballer.

IJsselderby

Alsof de verdediger van Go Ahead Eagles nog niet positief genoeg in het nieuws kwam, speelde hij ook nog eens een puike partij tegen PEC Zwolle. In de altijd aantrekkelijke IJsselderby maakte hij met het hoofd de derde treffer van zijn ploeg. Met een tussenstand van 3-1 leek het niet meer mis te kunnen gaan, maar omdat PEC Zwolle in de tweede helft nog terugkwam tot 3-2 werd het nog spannend. De formatie uit Zwolle scoorde echter niet meer, waardoor het derde doelpunt van Vriends nog belangrijker werd dan tijdens de wedstrijd zelf.

Prima begin

Vriends is dit seizoen sowieso al goed begonnen. Als een voetballer in de achterste linie van Go Ahead Eagles verwacht je het niet zo snel, maar hij heeft al drie keer gescoord in de Eredivisie dit seizoen. Tegen Willem II (1-0 winst), FC Utrecht (3-2 winst) en dus tegen PEC Zwolle vond hij het net. Niet geheel onverwachts zien de doelpunten van Vriends er hetzelfde uit. Jop van der Linden slingert een corner of vrije trap voor het doel en zijn collega in het centrum van de verdediging verlengt de bal richting het doel. Hiermee helpt hij niet alleen zichzelf en zijn club aan punten, maar ook Van der Linden krijgt een mooi plekje in het assistklassement. De andere verdediger van Go Ahead Eagles staat met vier assists gelijk met Davy Klaassen (Ajax) en Kamohelo Mokotjo (FC Twente). Alleen Tommy Oar van FC Utrecht bediende vaker een speler in de eerste negen wedstrijden van de Eredivisie. Een leuk centraal duo loopt daar dus rond in Deventer.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner