25.10.2014 20:21

NAC pakt een punt na fout van Velthuizen

Piet Velthuizen (l.) weet een zachte vrije trap niet goed te verwerken, waardoor NAC Breda op 2-2 komt. (25-10-2014)

Vitesse heeft zijn goede reeks niet kunnen voortzetten met een overwinning. Het speelde op de zaterdagavond thuis gelijk (2-2) tegen het kwakkelende NAC Breda. Vooral in de tweede helft ging het moeizaam bij de thuisploeg. Marko Vejinovic bracht Vitesse twee keer op voorsprong, maar Tighadouini deed twee keer wat terug namens de bezoekers. De thuisploeg mocht het meest aanspraak maken op de drie punten.

Vitesse begon heel sterk aan de wedstrijd. Het nam meteen het initiatief en schoot vaak op doel. De meeste ballen waren echter niet moeilijk genoeg om doelman Jelle ten Rouwelaar te verschalken. Uiteindelijk was de beste mogelijkheid voor Kingsley Boateng van NAC Breda. Mats Seuntjes zette hem voor Piet Velthuizen, maar de doelman voorkwam dat de bezoekers tegen de verhouding in op voorsprong kwamen.

Na een half uur kreeg Vitesse een strafschop na een overtreding van Isak Ssewankambo op Denys Olinyk. Vejinovic schoot de strafschop feilloos binnen en zo leidde de thuisploeg verdiend. Tien minuten later kregen ook de bezoekers een strafschop. Jan-Arie Van der Heijden vloerde de behendige Adnane Tighadouini, maar Erik Falkenburg wist het buitenkansje niet te benutten. Zijn poging ging zowel over als naast.

Uit de tegenaanval kreeg de thuisploeg de kans om de 2-0 te maken. Olinyk schoot op Ten Rouwelaar en de bal kwam bij Abiola Dauda, maar hij gleed de bal op de paal. Het was een enerverende eerste helft waarin beide ploegen kansen hebben gehad, maar de thuisploeg verdiend leidde.

De tweede helft begon zoals de eerste helft ook verliep. Vitesse had de bal en NAC bleef hopen op een counter. Vitesse was enkele keren dichtbij de 2-0. Een schot van Davy Pröpper ging net over het doel. De bezoekers werden wel gevaarlijk met uitbraken van Boateng en Tighadouini. Zo kwam ook de 1-1 tot stand na een uur spelen. Boateng dook één op één voor Velthuizen op maar stuitte op de doelman, waardoor de bal voor de voeten van Tighadouini kwam. De oud-speler van Vitesse zorgde voor de gelijkmaker.

Na zeventig minuten spelen kwamen ook de bezoekers beter in de wedstrijd. Vitesse verloor de controle en NAC Breda had steeds meer het gevoel dat een stunt mogelijk was. De ploeg van Hellemons was ook gevaarlijker dan de thuisploeg. Toch kwam Vitesse opnieuw op voorsprong, tien minuten voor tijd. Het was wederom Vejinovic met de goal. Hij scoorde ditmaal met een vrije trap van ongeveer achttien meter van het doel. Ten Rouwelaar was kansloos.

Maar ook Tighadouini maakte zijn tweede en bracht zo de 2-2 op het scorebord in de 86e minuut. Zijn vrije trap ging aan alles en iedereen voorbij en verraste Velthuizen. De doelman ging in de fout en schatte de bal niet goed in.

NAC Breda mag het meest tevreden zijn met het gelijkspel. Vitesse was de betere ploeg. Voor NAC is dit een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie. Vitesse verliest naast de twee punten, ook de aansluiting met de top van de ranglijst.

Door: Jari Wesselink