27.10.2014 13:30

De ruwe diamant die steeds mooier wordt

Memphis Depay (l.) viert de 0-2 van PSV tegen FC Utrecht samen met Adam Maher. (26-10-2014)
Memphis Depay (l.) viert de 0-2 van PSV tegen FC Utrecht samen met Adam Maher. (26-10-2014)

De stap naar een Nederlandse topclub wordt wel eens onderschat. Sommige spelers verdrinken in het geweld van verwachtingen, maar Adam Maher komt langzaam boven water. De voetballer is onze Speler van de Week.

De middenvelder van PSV was tegen FC Utrecht goed voor de 1-0 en dat betekende zijn vierde doelpunt in de laatste drie wedstrijden in de Eredivisie. Een lekker gevoel voor een voetballer, waar de topclubs om vochten toen hij nog bij AZ voetbalde.

PSV vs. Ajax

Vooral bovenstaande partijen wilden dolgraag de handtekening van Maher onder een contract zien. Hij zette de lijnen uit bij AZ, dat goed presteerde in de competitie. Ook was Maher nog een jonge kerel vol met pit. De ideale speler voor op het middenveld. Tegen de tijd dat de transferperiode begon, had Maher volgens diverse Nederlandse media al twee contracten getekend bij zowel PSV als Ajax. In juli van het jaar 2013 werd de knoop uiteindelijk doorgehakt. Maher maakte de overstap van AZ naar PSV.

Moeilijke tijden

En daar had Maher het zeker niet makkelijk in het begin. De middenvelder kwam weliswaar tot bijna veertig wedstrijden in het shirt van de Eindhovenaren, maar met een magere productie van vier doelpunten kwam Maher niet in de buurt van zijn goede spel bij AZ. Dit valt ook op in de speelminuten van de creatieveling.

Waar hij in het seizoen 2012/2013 nog 28 volledige wedstrijden speelde voor AZ, speelde hij bij PSV een seizoen later slechts tien wedstrijden van het begin tot het einde. Hij startte twintig wedstrijden in de basisopstelling, maar tien keer werd Maher voortijdig naar de kant gehaald.

Wederopstanding

Maar nu begint het weer te lopen bij Maher. De middenvelder wordt nog steeds even vaak naar de kant gehaald (tien basisplaatsen, vijf keer gewisseld), maar Maher zal met een tevreden gevoel richting de kant gaan. De in Marokko geboren voetballer heeft binnen tien Eredivisiewedstrijden zijn totaal aantal doelpunten verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast scoort Maher ook nog eens belangrijke doelpunten. Tegen FC Utrecht en Excelsior de openingstreffer en tegen zijn oude ploeg AZ scoorde hij de 2-0 en de 3-0, waarna de wedstrijd zo goed als beslist was.

Maher in het Oranje?

Als het goed draait bij een Nederlandse voetballer op het middenveld, dan wordt er al snel gekeken naar het Nederlands elftal. Met meerdere spelers in de middelste linie die richting het voetbalpensioen gaan, is er ruimte voor extra talent. Maher speelde zijn laatste interland in 2013, toen hij in februari van dat jaar een basisplaats kreeg in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (1-1). Sindsdien was het voor Maher een kwestie van het hoofd boven het Eindhovens water houden. De middenvelder lijkt echter de kunst van het watertrappelen onder de knie te hebben.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner