28.10.2014 20:21

Ajax bekert verder na matig optreden op Urk

Ajax heeft op sportpark De Vormt te Urk vier keer gescoord tegen SV Urk en heeft zo de achtste finales van de KNVB Beker bereikt. Hoofdklasser Urk bood prima tegenstand tegen Ajax, maar kreeg in zes minuten tijd drie treffers om de oren waarmee het duel beslist was. In de slotfase zette Richairo Živković de 0-4 eindstand op het scorebord.

De amateurs van SV Urk begonnen uitermate sterk aan het treffen met de profs uit Amsterdam. De Urkers zetten vroeg druk op Ajax en kregen zelfs enkele kleine mogelijkheden om de score te openen. De grootste was voor William de Boer, maar hij kwam net tekort om de prima voorzet van Jan van Slooten binnen te glijden. Ajax daarentegen was erg slordig in de eerste twintig minuten en kwam tot geen enkele uitgespeelde kans.

Pas na ruim een half uur brak Ajax de ban. Het was Lerin Duarte die een lage voorzet van Davy Klaassen binnen schoot. Daarna was het Urker verzet gebroken en ging het snel. Twee doelpunten van Arkadiusz Milik zorgden voor de 0-3 ruststand. Zijn eerste doelpunt was een benutte strafschop die volkomen terecht werd gegeven nadat Duarte door Klaas Kramer werd neergehaald. Uit een voorzet op maat van Queensy Menig tekende Milik met het hoofd voor zijn tweede treffer.

Het eerste kwartier van de tweede helft ging gelijk op. Ajax had wat meer balbezit, maar deed hier weinig mee. Beide ploegen kregen een grote kans. Namens SV Urk kreeg Gerrit Tol in geheel vrije positie de bal niet achter Ajax-doelman Diederik Boer terwijl aan de andere kant invaller Richairo Živković de bal van dichtbij naast werkte na een knappe actie van Menig.

Ajax liet in de tweede helft erg weinig zien en mocht de lat danken dat de thuisploeg twintig minuten voor tijd niet op 1-3 kwam. Van Slooten probeerde Boer te verassen met een subtiel balletje en slaagde hier bijna in. Boer was kansloos, maar de lat voorkwam een Urker treffer. Vijf minuten voor tijd kwamen de bezoekers uit het niets op 4-0. Živković tikte van dichtbij een voorzet van Anwar El Ghazi tegen de touwen.

Door: Roel Egberts