29.10.2014 23:24

FC Twente kruipt door het oog van de naald

Jesus Corona (l.) sluipt binnendoor bij Jeffrey Rijsdijk (r.) tijdens het KNVB Bekerduel tussen Go Ahead Eagles en FC Twente. (29-10-2014).

Met heel veel moeite heeft FC Twente woensdagavond de achtste finale van de KNVB Beker bereikt. De Tukkers hadden in de derde ronde op bezoek bij Go Ahead Eagles strafschoppen nodig om de thuisploeg over de knie te leggen. FC Twente speelde lang met aan man meer.

FC Twente had wat goed te maken na de teleurstellende competitienederlaag (2-1) van zondag tegen Excelsior. Daar waren de spelers zich van bewust, want het begin was veelbelovend. De Tukkers hadden het beste van het spel en dat resulteerde ook in een paar goede kansen. Kyle Ebecilio had de 0-1 op zijn schoen, maar hij zag dat Sjoerd Overgoor zijn inzet van dichtbij van de doellijn haalde. Vijf minuten voor het rustsignaal kwam Luc Castaignos een teenlengte te kort om een fraaie voorzet van Youness Mokhtar binnen te tikken.

Go Ahead Eagles groeide langzaam in de wedstrijd. Gedurende de eerste helft kregen de gastheren steeds meer grip op FC Twente. Het enige wat eraan ontbrak waren kansen op een doelpunt. Die vielen voor rust niet te noteren voor Go Ahead Eagles. De finesse ontbrak in de aanvallen van de thuisploeg.

Het kantelpunt in de wedstrijd was de rode kaart van Xandro Schenk. De verdediger van Go Ahead Eagles ontving tien minuten in de tweede helft zijn tweede gele kaart. Met een man minder kreeg FC Twente meer de overhand. Het leverde een paar goede kansen op. Hakim Ziyech en Castaignos waren beide heel dicht bij de openingstreffer. Maar beiden zagen ze hun schot op de paal belanden. Ook Rasmus Bengtsson deed een duit in het zakje bij het kansen missende FC Twente. Frank en vrij voor het doel van Go Ahead Eagles schoot de verdediger de bal hoog over.

Omdat FC Twente verzuimde de kansen te verzilveren en het dappere Go Ahead Eagles op basis van mentaliteit knap overeind bleef, was een verlenging onvermijdelijk. Daarin kregen beide ploegen geen kansen. Go Ahead Eagles bleef betrekkelijk eenvoudig, maar knap overeind tegen het teleurstellende FC Twente. Daarom moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen.

FC Twente-doelman Sonny Stevens groeide uit tot de held. Hij pakte de eerste strafschop van Jop van der Linden. Omdat zijn ploeggenoten niet faalden staan de Tukkers toch in de achtste finale van de KNVB beker.

Door: Steven Koelma