02.11.2014 14:20

Matig Vitesse verliest van FC Utrecht

Yassin Ayoub (l.) van FC Utrecht vecht een duel uit met Vitesse-speler Davy Pröpper. (02-11-2014)

Jeroen Verhoeven ging weliswaar vroeg in de fout, maar toch heeft FC Utrecht de thuiswedstrijd met Vitesse winnend weten af te sluiten (3-1). In een matig duel trok de thuisploeg zondagmiddag uiteindelijk aan het langste eind. Ruud Boymans was met twee treffers weer ontzettend belangrijk voor de Utrechters.

De eerste helft van FC Utrecht – Vitesse was weinig enerverend. Vitesse had het meeste balbezit, maar werd amper gevaarlijk voor het doel. De thuisploeg trok zich terug en hoopte in de counter toe te slaan. De eerste tien minuten waren niet om aan te zien, maar in de elfde minuut ging Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven flink in de fout. De goalie schoof de bal per ongeluk in de voeten van Davy Pröpper. De middenvelder van Vitesse had vervolgens geen moeite om de bal in het lege doel te schieten: 0-1.

Lang kon Vitesse niet genieten van de voorsprong. Een minuut later stond het namelijk alweer gelijk. Christian Kum kopte raak uit een vrije trap van Yassin Ayoub: 1-1. Het spelbeeld veranderde in de eerste helft niet. Vitesse had het meeste balbezit, maar deed daar te weinig mee. De thuisploeg kreeg na een half uur spelen een grote mogelijkheid na een verdedigingsfout van Vitesse, maar Kristoffer Peterson stuitte op doelman Piet Velthuizen. Acht minuten later werkte Denys Oliynyk namens Vitesse de bal op de paal. Verder gebeurde er vrij weinig tijdens het eerste bedrijf.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef onveranderd. Vitesse had het meeste balbezit, maar de Arnhemmers hadden moeite met het creëren van kansen. Utrecht bleef geduldig wachten en kwam in de 69e minuut uit het niets op voorsprong. Rubio Rubin ontsnapte op de rechterflank en bereikte vervolgens Ruud Boymans. De spits van Utrecht dacht niet na en schoot raak: 2-1. Zes minuten later was de wedstrijd gespeeld.

Arnold Kruiswijk ging – op zijn verjaardag – gruwelijk in de fout. De verdediger van Vitesse maakte een domme overtreding in het strafschopgebied. Hij kreeg zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Kevin Blom. Boymans schoot vervolgens de strafschop binnen: 3-1. In de slotfase kreeg Boymans nog een mogelijkheid op een hattrick, maar die liet hij liggen. Dankzij de overwinning op Vitesse komt Utrecht op zestien punten uit elf wedstrijden. Vitesse blijft op vijftien punten staan. FC Utrecht gaat volgende week op bezoek bij Excelsior, terwijl Vitesse zich in eigen huis mag revancheren tegen Feyenoord.

Door: Jurre Hermans