04.11.2014 13:30

Een schlemielige speelronde in de Eredivisie

Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda) kan zichzelf wel voor het hoofd slaan nadat FC Groningen door een blunder van hem op voorsprong is gekomen. (02-11-2014).
Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda) kan zichzelf wel voor het hoofd slaan nadat FC Groningen door een blunder van hem op voorsprong is gekomen. (02-11-2014).

Wat werden er weer een fouten gemaakt in speelronde elf van de Eredivisie. Om één schlemiel aan te wijzen is een onmogelijke taak en daarom gaat de twijfelachtige eer van Schlemiel van de Week naar vijf voetballers.

Jorrit Hendrix, Alvarado Esteban, Jelle ten Rouwelaar, Jeroen Verhoeven en Kevin van Diermen. Allemaal speelden ze een negatieve rol in de wedstrijd van hun club. Tijd om de verschillende acties eens onder de loep te nemen.

Jeroen Verhoeven (FC Utrecht – Vitesse, 3-1)

Een rampscenario voor de tweede keeper van FC Utrecht. Verhoeven verving de geblesseerde Robbin Ruiter, maar na tien minuten schoof de reservedoelman de bal zo in de voeten van een tegenstander. Op zich geen heel groot probleem als het gecorrigeerd kan worden, maar de eerstvolgende collega van Verhoeven stond op ruim tien meter van de bal. Davy Pröpper nam aan, grinnikte waarschijnlijk eventjes in zichzelf en schoot toen koeltjes de 0-1 in het doel. Gelukkig voor Verhoeven won FC Utrecht het duel alsnog.

Alvarado Esteban (AZ – Excelsior, 3-3)

Een monsterscore en een monsterblunder, dat typeert AZ – Excelsior wel. Met maar liefst zes doelpunten was deze wedstrijd het doelpuntrijkste duel in speelronde elf. De zesde en laatste treffer kwam vrij lullig tot stand. Een houdbaar schot werd richting doel gewerkt door Kevin Vermeulen en Esteban lijkt de inzet simpel te kunnen pakken. Wat Esteban echter niet weet, is dat de bal tussendoor met boter is ingesmeerd. Het speeltuig glipt uit zijn handen, recht voor de voeten van Carlo de Reuver. De spits van Excelsior bedenkt zich geen moment en werkt al vallend de 3-3 tegen de touwen.

Kevin van Diermen (AZ – Excelsior, 3-3)

Toch was Esteban niet de enige die een blunder beging in dit duel. Van Diermen maakte zo’n twintig minuten voor tijd een pijnlijk moment mee. Voor de voetballers onder ons die altijd in de verdediging spelen, zij kennen dit wel. Je doet je uiterste best om een voorzet voor het doel weg te halen, maar komt in zo’n positie terecht dat je maar heel weinig met de bal kunt. Van Diermen overkwam het na een voorzet vanaf links. Hij steekt zijn been uit in een uiterste poging om een scoringskans te voorkomen, maar werkt de bal perfect richting zijn eigen doel. Gino Coutinho stapt, alsof alles mis moet gaan, uit en kan daardoor niets meer met de van richting veranderde bal. Het betekent de 2-2 in de wedstrijd.

Jelle ten Rouwelaar (FC Groningen – NAC Breda, 1-0)

Uit dit rijtje is de blunder van Ten Rouwelaar misschien wel de minst erge, maar zijn flater heeft wel de grootste gevolgen voor zijn ploeg. Ten Rouwelaar gaat al in de tweede minuut van de wedstrijd in de fout, door zijn korte hoek niet goed af te dekken. Tjaronn Chery produceert een redelijk schot, maar voor een keeper met bijna driehonderd wedstrijden ervaring in het betaalde voetbal, mag je verwachten dat zo’n bal er niet invliegt. Ten Rouwelaar gaat naar de hoek, maar weet de bal niet te klemmen. Wegwerken naar de zijkant is dan het motto onder de meeste keepers, maar Ten Rouwelaar laat de bal tussen zijn armen doorgaan, waardoor het speeltuig heel knullig en langzaam over de doellijn rolt. In de resterende 88 minuten wordt niet meer gescoord, waardoor de blunder van Ten Rouwelaar NAC Breda punten kost.

Jorrit Hendrix (PSV – ADO Den Haag, 1-0)

Kluns, sukkel, sul, ongeluksvogel, stakker. Allemaal synoniemen van het woord schlemiel in het woordenboek. Voor Hendrix is echter het vierde begrip van toepassing. De jonge speler van PSV krijgt ondanks de moordende concurrentie op het middenveld toch een basisplaats tegen ADO Den Haag, maar na nog geen half uur spelen mag hij met twee gele kaarten op zak vertrekken richting de douche. Vooral zijn tweede gele kaart is bitter in meerdere opzichten. Ten eerste maakt doelman Jeroen Zoet een fout, door de bal kort te willen inspelen op het middenveld. Michiel Kramer onderschept en Hendrix maakt in de achtervolging op de spits een overtreding. Het tweede bittere element zit hem in het feit dat Hendrix helemaal geen overtreding wilde maken. Kramer was op weg naar de zestien, maar de middenvelder wilde de topscorer van de Eredivisie laten passeren. Kramer komt echter ten val en dan kan de scheidsrechter niets anders dan nog een gele kaart trekken.

Zo was het wel weer een speciale speelronde in de Eredivisie. Maar laten we eerlijk zijn: dit maakt onze eigen competitie toch zo bijzonder?

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner