08.11.2014 22:40

AZ wint in Breda dankzij wereldgoal Gudelj

AZ heeft zaterdag goede zaken gedaan in de uitwedstrijd bij NAC Breda. Door een weergaloos doelpunt van Nemanja Gudelj werd het 0-1. De bezoekers waren gevaarlijker voor het doel en wonnen daarom verdiend.

Het duurde even voordat de wedstrijd loskwam. De bezoekers waren voor het eerst gevaarlijk via Gouweleeuw. De verdediger van AZ stoomde op en zette de aanval zelf op. Uiteindelijk verdedigde de thuisclub niet goed uit en viel de bal voor de voeten van Gouweleeuw in het zestienmetergebied, maar hij knalde net naast. Enkele minuten later maakte Muamer Tanković een verkeerde keuze. Hij ging op NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar af, maar hij koos ervoor om af te leggen op de meegelopen Dabney. Hij werd echter niet bereikt en stond bovendien buitenspel.

Vervolgens kreeg de ploeg van John van den Brom nog mogelijkheden op de openingstreffer via Gudelj, Aron Jóhannsson en Muamer Tanković. De thuisploeg zette er slechts enkele afstandsschoten en een vrije trap van Uroš Matić tegenover. Daarom mocht de thuisploeg het meest content zijn met de ruststand van 0-0.

Ook na rust waren de bezoekers het meest gevaarlijk voor het doel. Dit leidde tot de schitterende 0-1 van Gudelj. Gouweleeuw stuurde hem weg aan de rechterkant van het veld. Hij nam de bal ineens op zijn rechtervoet, op zo'n twintig meter van het doel, aan de rechterkant van het strafschopgebied. Zijn boogbal verdween over Ten Rouwelaar in de verre hoek. Er kan getwist worden of het een bewuste poging op doel was, of dat het ging om een 'mislukte' voorzet.

Na de tegentreffer wisselde NAC offensief en kroop het wat meer uit de schulp, zonder dat het echt gevaarlijk werd. Jeffrey Sarpong was nog het dichtst bij de gelijkmaker met een vrije trap op 25 meter van het doel, maar Esteban voorkwam dat Sarpong scoorde. Invaller Ridgeciano Haps had de wedstrijd nog definitief kunnen beslissen, maar liet dit na. Na negentig minuten stond de 0-1 op het scorebord. De uitslag had hoger uit kunnen vallen, als de bezoekers wat slagvaardiger waren voor het doel.

Door de overwinning stijgt AZ voorlopig naar de zesde positie in de Eredivisie. NAC blijft op de zestiende plek en komt daardoor niet weg uit de onderste regionen.

Door: Jari Wesselink