09.11.2014 16:18

Eenvoudige middag FC Twente in Dordrecht

In Dordrecht stond zondagmiddag de wedstrijd tussen FC Dordrecht en FC Twente op het programma, maar een echte wedstrijd werd het nooit. De bezoekers hadden geen enkele moeite met FC Dordrecht dat driekwart wedstrijd met een man minder speelde. De 0-4 ruststand, tevens de eindstand, was veelzeggend.

Al voor rust was het duel in Dordrecht beslist in het voordeel van FC Twente. De Tukkers waren heer en meester en scoorden in de eerste helft maar liefst vier keer. Het geklungel van de Dordtse verdedigers bij alle doelpunten was opvallend. Dat geklungel begon al in de achtste minuut. William Troost-Ekong kopte te kort terug op zijn doelman Filip Kurto waarna Hakim Ziyech er als de kippen bij was om de openingstreffer te maken. Ruim tien minuten later verdubbelde FC Twente de voorsprong. Een speler van de thuisploeg kopte bij een Twentse corner de bal zo voor de voeten van Andreas Bjelland en die schoot van dichtbij eenvoudig raak.

Nog binnen het half uur beslisten de bezoekers de wedstrijd definitief. Funso Ojo hielp de Tukkers een handje en schoot de bal achter zijn eigen doelman in een poging om Jesús Corona van de bal te houden. Een minuut na de 0-3 moest FC Dordrecht ook nog eens met een man minder verder. Ilias Haddad verspeelde de bal zelf aan Luc Castaignos en zag geen andere optie dan de spits naar de grond te trekken. Aangezien Castaignos een vrije doortocht had richting de goal van Kurto, was de rode kaart terecht. Twee minuten voor rust tekende Youness Mokhtar zelfs nog voor de vierde Twentse treffer. Hij speelde zich vrij in het Dordtse strafschopgebied en schoot laag raak in de korte hoek.

De tweede helft zorgde voor een stuk minder spektakel dan de eerste. FC Twente had veelvuldig balbezit, maar deed daar lang weinig mee. Op een grote kans voor Robbert Schilder, hij schoot van dichtbij over, en een vlammend schot van Ziyech na, waren de bezoekers niet gevaarlijk. De thuisploeg verdedigde een stuk beter dan voor de rust en zorgde ervoor dat de mogelijkheden voor de Tukkers schaars waren. Een vijfde tegentreffer bleef FC Dordrecht, ondanks een grote kans in de slotfase voor Corona, dan ook bespaard. Mart Lieder kreeg zelfs nog een uitstekende mogelijkheid op de 1-4, maar zijn kopbal eindigde in de handen van Nick Marsman.

Door de overwinning op FC Dordrecht is FC Twente de top drie van de Eredivisie binnengedrongen. Het is PEC Zwolle en Feyenoord voorbij en staat nu op een keurige derde plek. FC Dordrecht is ook na zondagmiddag nog de rode lantaarndrager en ziet andere ploegen verder uitlopen.

Door: Roel Egberts