10.11.2014 13:30

Het bewuste of onbewuste moment van Gudelj

Nemanja Gudelj (l.) laat zich bejubelen door teamgenoten nadat hij AZ met een geweldige volley op 0-1 heeft gezet tegen NAC Breda. Dabney omhelst de doelpuntenmaker. (08-11-2014)
Nemanja Gudelj (l.) laat zich bejubelen door teamgenoten nadat hij AZ met een geweldige volley op 0-1 heeft gezet tegen NAC Breda. Dabney omhelst de doelpuntenmaker. (08-11-2014)

Je hoeft niet eens heel goed te spelen om Speler van de Week te worden. Een ontzettend mooie goal maken kan ook voldoende zijn. Nemanja Gudelj deed het tegen NAC Breda en gaat er daarom met de prijs vandoor.

Mooie doelpunten kunnen maar op één manier mooier worden; ze moeten belangrijk zijn. Een 4-0 tegen FC Bal Op ‘t Dak 7 bekt toch al minder lekker dan een winnende goal in de finale van de Champions League. Toegegeven, de 0-1 van Gudelj tegen NAC Breda komt niet in de buurt van deze prestige, maar de treffer die werd gescoord na een klein uur spelen, was wel de enige treffer in de wedstrijd. Het schitterende doelpunt bezorgde AZ drie punten in de Eredivisie.

Bewust versus onbewust

De discussies die in vele huiskamers waarschijnlijk nog steeds niet waren afgelopen toen de wedstrijd NAC Breda – AZ de negentigste minuut passeerde, hielden aan nadat AZ de drie punten al in een zak had gestopt. Voor de camera’s werd de doelpuntenmaker zelf om zijn mening gevraagd en na enige twijfel wist de Serviër toch echt te melden dat het een bewuste poging op het doel van Jelle ten Rouwelaar was.

John van den Brom, trainer van AZ, kwam ook aan het woord. Natuurlijk werd hem ook gevraagd naar de belangrijke driepunter onder zijn hoede. Ook nog eens de eerste sinds de komst van Van den Brom naar Alkmaar. Maar de discussie bewust versus onbewust bleef aanhouden. De oud-voetballer beseft echter maar al te goed wat er door het hoofd van een voetballer omgaat als zo’n doelpunt valt. “Hij zei dat het een bewust doelpunt was? Dat zou ik ook zeggen als ik hem was”, lachte Van den Brom na de wedstrijd voor de camera van FOX Sports. Om aan het einde toch nog toe te voegen dat het vanuit zijn gezichtspunt niet op een bewust doelpunt leek.

AZ bij de hand nemen

Zoals gezegd, het directe gevolg van het doelpunt van Gudelj was voor AZ drie punten in de Eredivisie. Punten die de Alkmaarders goed kunnen gebruiken, want de achterstand op koperloper PSV was al gestegen tot twaalf punten. Met een winstpartij staat AZ op de zesde plek in de Eredivisie, maar was het in Brabant bij 0-0 gebleven, dan was een matige elfde positie het eindresultaat van twaalf wedstrijden in de Eredivisie. Vooral in de middenmoot ligt het ontzettend dicht bij elkaar en als AZ zich niet wil stukbijten op vier à vijf ploegen die na elke speelronde stuivertje wisselen met elkaar, dan moet het achter elkaar wedstrijden gaan winnen.

Gudelj lijkt voorlopig de man te zijn die AZ bij de hand moet nemen. Steven Berghuis ligt voor een langere periode uit de roulatie en heeft inmiddels al een kleine tien weken niet meer binnen de lijnen gestaan in een Eredivisiewedstrijd. Berghuis zal dus ook nog eens wedstrijdfit moeten worden. Met de kwaliteiten die Gudelj bezit in zijn benen heeft, moet het mogelijk zijn dat de middenvelder een nog belangrijkere pion in het elftal van Van den Brom wordt. Te beginnen met het maken van meer doelpunten. Niet van dezelfde schoonheid als tegen NAC Breda, want dat lijkt een onmogelijke opgave voor de voetballer.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner