29.11.2014 20:30

Heracles boekt tweede overwinning op rij

Wout Weghorst (l.) en Iliass Bel Hassani (r.) zijn blij met de 0-1 tijdens sc Heerenveen - Heracles Almelo. (29-11-2014)

Heracles heeft een knappe overwinning geboekt in Friesland. De laagvlieger won van een zwak sc Heerenveen. De enige goal van de wedstrijd werd gescoord door Wout Weghorst. Heerenveen heeft door de nederlaag al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen.

De bezoekers begonnen brutaal in Friesland. De eerste kans was binnen de minuut voor verdediger Jeroen Veldmate, die een vrije trap van Simon Cziommer verlengde, maar Kristoffer Nordfeldt voorkwam een vroege openingstreffer. Vervolgens waren zij ook gevaarlijk via Iliass Bel Hassani en Bryan Linssen. Het eerste wapenfeit van de thuisploeg was een afstandspoging van Marten de Roon, maar het schot was niet machtig genoeg om Telgenkamp te verschalken.

Halverwege de eerste helft kantelde de wedstrijd en kwam Heerenveen beter in de wedstrijd. Allereerst had Heerenveen een strafschop moeten krijgen, nadat Illias Bel Hassani Sam Larsson had gevloerd, maar scheidsrechter Jeroen Sanders wuifde het weg. Dit resulteerde ook in mogelijkheden voor de sterk spelende Larsson, Morten Thorsby en Mark Uth. De Friezen leken het duel onder controle te hebben toen Heracles kansen kreeg via Linssen en Wout Weghorst. Eerstgenoemde wist met een omhaal bijna de score te openen, maar de bal ging net naast. Weghorst wist een voorzet van Fahd Aktaou niet tot doelpunt te promoveren. Dat was de grootste kans van de eerste helft.

Het was dan ook opvallend dat de ruststand 0-0 was. Na rust was de eerste kans voor Kenny Otigba. De verdediger van Heerenveen dook ineens op voor Telgenkamp, maar stuitte op de doelman van Heracles. Vervolgens ging de bal er aan de andere kant in. Bel Hassani zette de aanval op en speelde Linssen vrij. Hij gaf vervolgens strak voor op Weghorst. De spits van Heracles tikte vervolgens binnen. Een mooi uitgespeelde aanval van de bezoekers. Heerenveen ging op zoek naar de gelijkmaker en drong aan, zonder dat het leidde tot grote kansen. Na een uur kwam Thomas Dalgaard in de ploeg bij Heerenveen. Dit ging ten koste van Joost van Aken, waardoor de thuisploeg één op één ging spelen. Dit leidde voornamelijk tot corners, maar niet tot kansen. Jukka Raitala was nog het dichtst bij een treffer, met twee afstandspogingen. Daardoor kon Heracles vrij simpel op de been blijven in Friesland.

Linssen had het duel tien minuten voor tijd in het slot moeten gooien. Hij controleerde een voorzet van Tannane met de borst in het strafschopgebied. Daardoor speelde hij zich vrij voor Nordfeldt, maar hij schoot recht op de doelman. Ook invaller Denni Avdić had de kans op 0-2. Mark-Jan Fledderus kwam door aan de linkerkant en vond Avdić. Hij kon de bal zo binnenlopen, maar stuitte op Nordfeldt. Uiteindelijk kwam de zege niet meer in gevaar en kan laagvlieger Heracles drie belangrijke punten bijschrijven in de strijd in de onderste regionen.

Heerenveen heeft ook de zevende wedstrijd op rij niet om weten te zetten in winst. Daardoor zakt Heerenveen verder weg in de middenmoot. De bezoekers boekten de tweede zege op rij, waardoor de Almeloërs naar boven kunnen kijken.

Door: Jari Wesselink