30.11.2014 16:26

FC Groningen beëindigt thuisreeks FC Twente

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Grolsch Veste een knappe 1-2 overwinning geboekt op FC Twente. Michael de Leeuw opende met een kopgoal de score, Tjaronn Chery tekende uit een vrije trap voor de 0-2. Bij die vrije trap ging Nick Marsman in de fout. Vlak voor tijd maakte Luc Castaignos nog de aansluitingstreffer, maar dat was niet voldoende voor de thuisploeg. Met deze nederlaag is een einde gekomen aan de sterke thuisreeks van FC Twente, dat sinds 28 maart 2013 niet meer verloren had in eigen huis.

De eerste kans van de wedstrijd was al in de eerste minuut voor de thuisploeg, toen Hakim Ziyech door de verdediging glipte. Sergio Padt kon echter redding brengen. Even later was het aan de andere kant bijna raak, toen Jarchinio Antonia en Chery er samen vandoor gingen. Van dichtbij schoot Antonia op Marsman.

Na achttien minuten was het dan wel raak: een loepzuivere voorzet van Antonia werd binnengekopt door Michael de Leeuw. Tien minuten later verdubbelde FC Groningen zelfs de score: Chery schoot vanaf dertig meter een vrije trap binnen. FC Twente probeerde in de eerste helft nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar had het zichtbaar moeilijk tegen de compact spelende bezoekers.

In de tweede helft had FC Twente de leiding. Na een goede aanval was het Kyle Ebecilio die mocht aanleggen voor een schot, zijn poging ging een metertje naast het doel. Even later kon Padt nog net een vrije trap over het doel tikken.

Twintig minuten voor tijd hoopte Alfred Schreuder iets te kunnen forceren door aanvallend te wisselen. De trainer haalde Rasmus Bengtsson naar de kant en bracht Bilal Ould-Chikh in de ploeg.  Er volgden wat kansjes, onder andere via Robbert Schilder. Vanaf een meter of twintig schoot hij op doel, maar Padt redde knap. Aan de andere kant had FC Groningen de kans om het duel definitief op slot te gooien. Invaller Mimoun Mahi had het zelf af kunnen maken, maar besloot de bal breed te leggen. Er waren echter geen ploeggenoten in de buurt, waardoor FC Twente weer kon overnemen.

Met nog tien minuten te gaan gaf Danny Hoesen de thuisploeg weer hoop. De spits van FC Groningen kreeg direct rood nadat hij op de enkels van Martina ging staan. De man meer situatie leverde FC Twente vlak voor tijd nog de aansluitingstreffer op: Andres Bjelland zette Luc Castaignos vrij, die de bal eenvoudig achter Padt schoot. Er was echter niet voldoende tijd om nog meer te kunnen profiteren van het overtal, waardoor FC Groningen met de drie punten uit Enschede mocht vertrekken.