07.12.2014 10:25

Lucas Andersen wil hoger rendement bij Ajax

Met drie beslissende voorzetten had Lucas Andersen een groot aandeel in de ruime zege van Ajax op Willem II (5-0). "Ik ben blij met mijn assists", stelde de middenvelder. "Ik moet vaker bij doelpunten betrokken zijn. Dat is nu het doel. Twee assists waren een beetje lelijk. Eigenlijk tellen die niet helemaal."

Even voor de 1-0 en 4-0 tikte Andersen de bal met het puntje van zijn schoen voor de voeten van Kolbeinn Sigþórsson en Arkadiusz Milik. Veel fraaier was zijn voorbereiding op de 2-0 van diezelfde Milik. Andersen dribbelde sierlijk met de bal richting het strafschopgebied en gunde de treffer aan de voor de geblesseerde Sigþórsson ingevallen Milik.

De nieuwe Michael Laudrup, noemen ze Andersen wel eens in Denemarken. Zo succesvol als één van de grootste voetballers ooit uit zijn land moet hij nog maar zien te worden. Maar met zijn manier van spelen doet hij inderdaad wel een beetje denken aan zijn landgenoot die alweer zestien jaar geleden in het shirt van Ajax afscheid nam van een prachtige loopbaan. Geen voetballer in de eredivisie beroert de bal vaker met de buitenkant van de voet dan Andersen. Als alles lukt, is het leuk kijken naar de jonge stylist.

'Meer doelpunten'

"Mooi spel is leuk", beseft hij. "Maar ik moet vaker betrokken zijn bij het eindproduct. Ik moet meer doelpunten maken en assists leveren. Daar werken we aan. We hebben deze weken een druk programma. Daarom heb ik nu niet veel tijd. Maar straks zal ik weer vaker naar het krachthonk moeten. Ik moet fysiek nog sterker worden."

De ene Deen is de andere niet. Waar de weer bijna fitte Viktor Fischer de afgelopen seizoenen bij Ajax naam maakte als extraverte aanvaller, daar presenteerde Andersen zich als een ingetogen voetballer sinds zijn komst twee jaar geleden naar Amsterdam. Op de trainingen en bij Jong Ajax liet hij regelmatig zien waarom hij tot de grootste beloften van zijn land hoort. In de hoofdmacht van de Amsterdamse club wilde het maar niet lukken, ook omdat hij vaak op de linkerflank moest voetballen.

Na het vertrek van Daley Blind zijn de puzzelstukjes voor het middenveld van Ajax anders gelegd. Thulani Serero verhuisde een plekje naar achteren zodat Andersen op zijn favoriete positie links in de middenlinie kan spelen. "De trainer heeft me daar het vertrouwen gegeven. Dat voelt heel lekker. Dit is mijn positie", zegt de Deen die de volgende voetballer bij Ajax lijkt die zich lang aan de club gaat binden. "Ja, we gaan snel om de tafel zitten."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner