07.12.2014 14:20

Necid direct belangrijk bij terugkeer

Met twee goals en een assist was Tomáš Necid op zondagmiddag direct weer belangrijk voor PEC Zwolle. Na zijn schorsing was de spits daarmee persoonlijk verantwoordelijk voor de 3-1 zege van PEC op ADO den Haag.

De eerste helft was er één met twee gezichten. In het eerste half uur van de wedstrijd was PEC Zwolle heer en meester. De thuisploeg won bijna alle duels, kwam er met veel mensen uit bij tegenstoten en hield de druk continu op ADO. In de zeventiende minuut resulteerde dit ook in een doelpunt, toen Jesper Drost in het strafschopgebied werd neergelegd door Thomas Kristensen. Spits Necid, die terugkeerde na een schorsing, liet keeper Martin Hansen kansloos en schoot het buitenkansje genadeloos binnen.

PEC vergat zichzelf verder te belonen na de snelle treffer, waardoor ADO in het laatste kwartier van de eerste helft terug in de wedstrijd kon komen. Trainer Henk Fraser was duidelijk niet tevreden en voerde een dubbele wissel door. Hierna was de wedstrijd veel meer in balans en wonnen de bezoekers ook hun persoonlijke duels. Dit resulteerde in een grote kans voor Roland Alberg vlak voor rust, maar Warner Hahn was alert en hield zijn doel schoon.

Na de rust zette het spelbeeld van het laatste kwartier voor rust zich voort. ADO had de bal en ging op zoek naar de gelijkmaker. Hierdoor gaven de bezoekers achterin wel de nodige ruimte weg. Jordy Lukoki leek met zijn snelheid al een paar keer gevaarlijk te worden, maar na 57 minuten stond Necid aan de basis van de tweede Zwolse treffer. Door het hart van het centrum probeerde bij met Drost een combinatie op te zetten, maar met zijn inspeelbal zette hij zijn teamgenoot vrij in het strafschopgebied. Met links was het voor Drost vervolgens een koud kunstje om de score te verdubbelen.

Na de goal leek ADO uit het veld geslagen. Doordat Zwolle ook iets verslapte, nam het tempo af in de wedstrijd en leek iedereen een beetje in slaap te sussen. Totdat Bart van Hintum over links een prachtige aanval op kon zetten en met een strakke voorzet Necid in staat stelde om bij de eerste paal zijn tweede van de middag binnen te tikken.

Na de 3-0 was het niemand anders dan Michiel Kramer zelf die iets terug kon doen namens de bezoekers. Uit een vrije trap van Xander Houtkoop belandde de bal in het zestienmetergebied zomaar voor zijn voeten. Zonder na te denken haalde hij met links verwoestend uit en liet Hahn daarmee kansloos. De lange spits noteerde op die manier zijn elfde treffer van dit seizoen. Aangezien er het laatste kwartier niets meer gebeurde, was deze 3-1 ook de eindstand.

Door de zege van NAC Breda op zaterdagavond, wordt de situatie van ADO Den Haag door deze nederlaag weer een stuk penibeler. De Hagenezen staan nog maar één punt boven de virtuele streep. Met de eerste thuisoverwinning in de Eredivisie in de maand december sinds 1980, klimt PEC Zwolle naar de subtop met een voorlopige vijfde plaats.

Door: Dennis Korpel