07.12.2014 16:26

Heracles countert naar zege bij Utrecht

Doelman Dennis Telgenkamp (m.) wordt bedankt door zijn medespelers, want hij heeft zojuist bij een 1-1 stand een penalty van Yassin Ayoub gekeerd. (07-12-2014)

Heracles Almelo gaat de laatste weken als een speer onder John Stegeman. Zondag kreeg de opwaartse lijn een vervolg met een fraaie uitzege bij FC Utrecht (2-4), waardoor de Almeloërs twaalf punten behaalden uit de laatste vijf wedstrijden en voor het eerst sinds lange tijd op een plek buiten de degradatiezone staan.

De eerste helft in Stadion Galgenwaard was reclame voor het voetbal. Noem het maar op of hét gebeurde in Utrecht. Na acht minuten kwam Heracles tegen de verhouding in op voorsprong via een klutsgoal van Thomas Bruns, die een door Jeroen Veldmate en Wout Weghorst verlengde vrije trap van Mark-Jan Fledderus in het doel  gleed. Vervolgens was het Utrecht dat de druk opvoerde en geregeld tot kansen kwam. Onder meer Ruud Boymans toonde zich scherp, maar de spits had pech in de afwerking.

Na 24 minuten was het wel raak voor de Domstedelingen. Kristoffer Peterson werd bereikt door Mark van der Maarel en stuurde Milano Koenders het bos in. Vervolgens was het voor de Zweed een koud kunstje om de gelijkmaker tegen de doeltouwen te schieten (1-1). Nog geen twee minuten later kreeg Utrecht een strafschop na een handsbal van Weghorst bij een kopbal van Ramon Leeuwin, maar Yassin Ayoub bleek vanaf elf meter niet bestand tegen de druk, waardoor Dennis Telgenkamp de bal uit de rechterhoek kon plukken. Even later zag scheidsrechter Tom van Sichem goed dat Boymans zijn rechterhand gebruikte om tot scoren te kunnen komen, waardoor de treffer werd afgekeurd.

Direct na de theepauze kwam Heracles wederom verrassend op voorsprong. Op zo’n zestien meter kwam de bal voor de voeten van Mark-Jan Fledderus, waarna de aanvoerder van Heracles zijn specialiteit, namelijk afstandsschoten, kon uitoefenen. De captain van de Almeloërs bleek het niet verleerd, want hij schoot keurig met links in de linkerhoek (1-2). Niet veel later kreeg Utrecht de volgende aderlating om de oren, toen duidelijk werd dat Boymans de wedstrijd niet kon vervolgen na enkele trappen van Heracles-verdedigers.

Toch bleef Utrecht aanvallen. Édouard Duplan kon na ruim een uur de bal inkoppen, maar zijn fraaie poging belandde op de paal. Heracles, dat verder en verder inzakte, kwam nog slechts zelden op de helft van de thuisploeg, maar tijdens één van deze spaarzame bereikte Ilias Bel Hassani de vrijstaande Weghorst, die zijn weg naar het vijandige doel inzette en de wedstrijd besliste met de 1-3. Pas in de blessuretijd kwam Utrecht nog even terug door een kopbal van Gévero Markiet, maar het was Bel Hassani die nog geen minuut later het feest compleet maakte voor de bezoekers en tekende voor het slotakkoord: 2-4.

Door de zege staat Heracles voor het eerst sinds lange tijd op een plek buiten de degradatiezone. De Tukkers halen NAC Breda en ADO Den Haag in op de ranglijst en staan nu vijftiende. Utrecht verliest op haar beurt van achtereenvolgens Go Ahead Eagles, SC Cambuur en Heracles in eigen huis en staat nu tiende.

Door: Joey Knobben