13.12.2014 21:38

Geen winnaar in spannend degradatieduel

Gianni Zuiverloon (l.) is Sander Fischer te snel af en scoort de 2-2 tegen Excelsior. (13-12-2014)

Beide ploegen schieten weinig op met één punt, toch was het een spectaculaire en spannende wedstrijd in het Kyocera Stadion. ADO Den Haag en Excelsior maakten zaterdagavond allebei twee goals (2-2).

In de kelderkraker in speelronde zestien van de Eredivisie tussen ADO Den Haag en SBV Excelsior stond op voorhand veel op het spel. De achterstand van de Residentieclub op de Rotterdammers bedroeg voorafgaand twee punten. De fanatieke aanhang van de ‘Ooievaars’ eiste een overwinning op de directe concurrent. Excelsior kon bij een overwinning afstand nemen op ADO.

ADO Den Haag begon fel aan de wedstrijd en eiste het balbezit grotendeels op. Toch was het Excelsior dat op voorsprong kwam. De defensie van ADO gaf Luigi Bruins veel ruimte waardoor de middenvelder van Excelsior ruim baan had richting het doel van Martin Hansen. Met een technisch goed schot vond Bruins vanaf ongeveer achttien meter het net (0-1). Na de openingsgoal moest ADO komen en loerden de bezoekers uit Rotterdam op de counter via de snelle Ninos Gouriye en Jordan Botaka. Eerstgenoemde wist na 34 minuten het doel te vinden na een afgeslagen corner. De huurling van ADO Den Haag kon geheel vrijstaand scoren vanaf de zestien meter.

De 0-2 zorgde voor een kentering in de wedstrijd. ADO werd wakker en toog zich al snel op. Mike van Duinen kreeg veel ruimte in het strafschopgebied na een vrije trap van Roland Alberg. Van Duinen kon aannemen, nog een kop koffie drinken en keihard de aansluitingstreffer in het doel rammen. De supporters voelden dat er vlak voor rust nog meer mogelijk was en gingen flink achter hun club staan. Strijd werd er nu wel getoond en het ouderwetse vechtvoetbal leidde zelfs tot de gelijkmaker. Een lange bal van Thomas Kristensen werd doorgekopt door topscorer Michiel Kramer richting Gianni Zuiverloon. De rechtsback van ADO nam de bal op zijn borst aan en schoot de gelijkmaker hard achter Gino Coutinho. Zo stond er na een hectische, maar spannende eerste helft een 2-2 stand op het scorebord in het Kyocera Stadion.

Ook in de tweede helft waren de verhoudingen duidelijk. ADO eiste het balbezit op, Excelsior stond paraat om fouten van de thuisploeg af te straffen via snelle counters. De beste kans in het eerste kwartier na rust was voor Daan Bovenberg. De rechtsback van Excelsior schoot van dichtbij gehaast over en leek niet te beseffen hoe groot deze mogelijkheid was. Even later kon Mathias Gehrt zijn ploeg ADO Den Haag op voorsprong schieten. De middenvelder schoot echter van dichtbij naast het doel van Coutinho. Ook doelpuntenmaker Gouriye kreeg nog een grote kans. Na mistasten van Vito Wormgoor kon de huurling in zijn eentje doorbreken. Doelman Hansen bleek echter een betrouwbare sluitpost door de inzet prima tegen te houden.

De supporters steunden de ‘Ooievaars’ nog meer dan dat ze al deden. ADO ging op zoek naar de drie punten, Excelsior probeerde tegen te houden. Dat laatste lukte goed voor de Rotterdammers. Er werd nog maar weinig gevaar gesticht voor het doel van Coutinho en Excelsior hield knap stand. Beide clubs schieten uiteindelijk weinig op met de puntendeling. SBV Excelsior houdt de twee punten voorsprong op ADO en blijft voorlopig boven de streep. In Den Haag is de crisis nog niet uit zicht. Henk Fraser zal er alles aan moeten doen om zijn ADO dit seizoen in de Eredivisie te behouden.

Door: Koen Larmit