14.12.2014 14:20

Ajax bereikt mijlpaal na zege op Utrecht

Ajax heeft zijn dertienhonderdste wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. De ploeg van trainer Frank de Boer rekende simpel af met FC Utrecht (3-1) en bleef voor de twaalfde wedstrijd op rij ongeslagen.

Utrecht, dat met een zeer offensieve formatie begon, startte goed en kreeg in het eerste kwartier een paar mogelijkheden. Kristoffer Peterson schoot in het zijnet en Yassin Ayoub had te veel tijd nodig om gevaarlijk te kunnen worden. Ajax liet zich niet van de wijs brengen en werd steeds dreigender. De ploeg van Frank de Boer kwam zelfs al snel op voorsprong dankzij een hard schot van Thulani Serero. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van de kleine middenvelder en die zag zijn inzet, onderweg nog aangeraakt, via de onderkant van de lat in het doel verdwijnen.

Utrecht had het zwaar en kwam niet meer onder de druk vandaan. Niet veel later verdubbelde Davy Klaassen dan ook de score. Na een een-tweetje met Arkadiusz Milik rondde de aanvallende middenvelder prima af. Ajax had de touwtjes in handen en leek af te gaan op een ruime overwinning. Toch deed Utrecht tien minuten voor rust wat terug. Edouard Duplan stuurde Rubio Rubin met een fraaie steekpass weg en de jonge aanvaller wist knap langs Jasper Cillessen te schieten.

In het tweede bedrijf waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd. Utrecht zocht meer en meer de aanval en zag zelfs een voorzet van Christian Kum op de paal belanden. De Boer was niet tevreden en liet Ricardo Kishna vervangen door Anwar El Ghazi. Dat pakte goed uit, want de invaller scoorde binnen een minuut al de 3-1 na een prachtige actie. Vlak hierna moest Lasse Schöne de 4-1 laten noteren, maar de Deen faalde oog in oog met Ruiter. Utrecht probeerde het hierna nog wel, maar verder dan een paar afstandsschoten kwam het niet.

Door de overwinning is Ajax nu tijdelijk koploper, omdat PSV om half drie aftrapt tegen FC Twente. Als PSV weet te winnen, is het weer koploper en heeft het nog een wedstrijd tegoed. Woensdag wacht namelijk Feyenoord. Utrecht blijft door de nederlaag op de elfde plaats staan, op gelijke hoogte met Willem II.

Door: Rijcko Treep