14.12.2014 16:25

Geen winnaar bij FC Groningen tegen Vitesse

In de Euroborg heeft FC Groningen zijn ongeslagen thuisstatus behouden. Tegen Vitesse werd met 1-1 gelijkgespeeld en die uitslag was terecht. Na een uur maakte Tjaronn Chery de openingstreffer van Bertrand Traoré ongedaan. Beide ploegen schieten met het gelijkspel weinig op.

De aandacht in het eerste kwartier van de wedstrijd werd opgeëist door Mimoun Mahi die bij afwezigheid van Danny Hoesen in de spits mocht beginnen. Hij kreeg in die fase namelijk twee grote mogelijkheden om de score in de Euroborg te openen. Beide keren kwam hij vrij voor Vitesse-doelman Eloy Room, maar tweemaal kreeg hij de bal niet in het net. Vitesse probeerde het aanvallend wel in het eerste half uur, tot een uitgespeelde aanval kwam de ploeg echter niet. Enkel middels afstandsschoten werd het af en toe gevaarlijk. De beste kans was voor de in het Groningse strafschopgebied vrijstaande Valeri Qazaishvili. Zijn schot was wel hard, maar niet zuiver: geen doelpunt.

Het laatste kwartier van de eerste helft werd gekenmerkt door slordige passes van beide kanten. De kansen in deze fase waren dan ook schaars. Toch viel vier minuten voor rust de openingstreffer. Bertrand Traoré kreeg in het Groningse strafschopgebied de bal aangespeeld van Qazaishvili, zette Martijn van der Laan te kijk met een fraaie voetbeweging en schoot via de binnenkant van de paal raak. Amper twee minuten later was FC Groningen dicht bij de gelijkmaker. Een heerlijk schot van Tjaronn Chery werd op knappe wijze over de lat getikt door Room. De beste kansen waren in de eerste helft dus voor de thuisploeg, maar de bezoekers gingen de rust in met een voorsprong.

Na de hervatting zagen we een beter Vitesse en mocht Groningen van geluk spreken dat het niet al snel tegen een vroege 0-2 achterstand aan keek. Traoré en Qazaishvili kregen twee prima mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar lieten dit na. Vervolgens kreeg Vitesse het deksel op de neus want aan de andere kant maakte Chery na een uur de gelijkmaker. Room kreeg een schot van ver van Mahi niet onder controle waarna Chery er als de kippen bij was om het leder binnen te werken.

Tijdens de laatste twintig minuten kon het duel nog alle kanten op. Zowel FC Groningen als Vitesse was op zoek naar de overwinning en beide ploegen kregen, voornamelijk kleine, kansen. De bezoekers waren nog gevaarlijk via Zakaria Labyad die in kansrijke positie wild over schoot. Ook de thuisploeg had nog kans op de zege, maar enkele pogingen van afstand werden gepareerd door Room. In de slotminuut ontsnapte Vitesse doordat Guram Kashi een inzet van Michael de Leeuw op de lijn weg kon schieten. Beide ploegen blijven door het gelijkspel hangen in de middenmoot en het verschil tussen FC Groningen is Vitesse is ook na zondagmiddag nog vier punten in het voordeel van de Groningers.

Door: Roel Egberts