15.12.2014 14:30

Soms vangen ook kleine bomen veel wind

Coach Ron Jans (r.) feliciteert Pec Zwolle speler Max de Boom (l.) met zijn goede spel na zijn debuut tijdens Willem II-PEC Zwolle in de Eredivisie. (13-12-14)
Coach Ron Jans (r.) feliciteert Pec Zwolle speler Max de Boom (l.) met zijn goede spel na zijn debuut tijdens Willem II-PEC Zwolle in de Eredivisie. (13-12-14)

Max de Boom, wat een debuut beleefde deze kleine man van PEC Zwolle. Als A-junior kwam hij in het veld tegen Willem II en hij leverde de beslissende assist. Het achttienjarig voetballertje is Speler van de Week.

Toevallig de film Sjakie en de chocoladefabriek gezien? Kinderen mogen naar de ultrageheime chocoladefabriek van Willy Wonka en eigenlijk komt het erop neer dat elk kind een vervelend mormel is, behalve Sjakie. Ik vergelijk Max de Boom sinds zijn interview na de wedstrijd Willem II – PEC Zwolle graag met Sjakie. Een schattig jongetje, veel te lief voor deze harde wereld.

Shock in de auto

Laten we Max toch maar gewoon Max blijven noemen. Max zat in zijn auto toen hij gebeld werd door de trainer van PEC Zwolle A1. Hij hoefde die zaterdag niet te trainen met de beloften, want hij mocht aansluiten bij de selectie van het eerste elftal. Niet voor een training, maar voor een echte wedstrijd in de Eredivisie.

Als Max een verstandige jongen was, dan zette hij zijn auto aan de kant zodra hij de beltoon van zijn telefoon hoorde. Bellen onder het rijden is sowieso geen verstandig plan en al helemaal niet tijdens het horen van één van de belangrijkste momenten in je nog jonge voetbalcarrière. Jody Lukoki werd vader, wilde bij de bevalling zijn en daardoor kwam Ron Jans een rechtsbuiten tekort.

Stormen in Tilburg

Max kwam meteen na rust in het veld. De jongeling verving de ervaren rot Wout Brama en kreeg als opdracht mee dat hij lekker aan aanvallen moest denken en zoveel mogelijk de diepte moest zoeken. Het duurde even, maar uiteindelijk kwam Max los. Met een tegenstander die ruim twee koppen groter was dan hem had de aanvaller het even moeilijk, maar uiteindelijk werd Mitchell Dijks in de luren gelegd. Een kwartier voor tijd ging Max weer eens diep, kreeg de bal mee en met een voorzet werd spits Tomáš Necid bereikt. Natuurlijk is het waar dat Necid een goede kopper is en als de Tsjech de bal niet tegen het net kopt, wordt dit artikel nooit geschreven, maar dat laten we even terzijde.

Stormen in Zwolle

Voor Max begint het avontuur nog maar net. De kleine rechtsbuiten wordt nu veel besproken in de Nederlandse media, maar als Lukoki deze week weer terugkeert in de selectie, zal de aandacht voor de jonge voetballer afnemen. Misschien is dat ook alleen maar beter, want alhoewel Max onze harten veroverd heeft in het interview na de wedstrijd, de kleine Boom kan ook neergaan onder alle druk. De pech sloeg in ieder geval al toe in Overijssel, want op de eerstvolgende training van PEC Zwolle verdraaide de arme Max zijn knie. Het is nog niet duidelijk hoe erg de blessure is, maar zo is het in ieder geval een week om niet te vergeten voor Max de Boom.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner