16.12.2014 13:30

De houdbare ballen in Rotterdam-Zuid

Twee keer scoren tegen Feyenoord is, zeker dit seizoen, bijna een onmogelijke opgave. AZ lukte het, maar door twee fouten van Esteban kwam de ploeg niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Hij is onze Schlemiel van de Week.

Twee meer dan houdbare schoten, dat kreeg Esteban op zich af in de wedstrijd in De Kuip. Je kunt tien geweldige reddingen verrichten in een duel, maar als je vlak na rust en in de blessuretijd van de tweede helft knullige inzetten doorlaat, zal niemand het meer hebben over geweldige reddingen.

Aansluitingstreffer

De 1-2 kwam op naam van Colin Kâzım-Richards, die helemaal aan de rechterkant van de zestien de lange hoek zocht. De bal werd scherp aangesneden en het paste allemaal precies, maar een schuiver die niet te hard door de hele zestien rolt moet voor een keeper met ruim vier jaar ervaring in de Eredivisie houdbaar zijn. Esteban staat echter te ver in de korte hoek en kan daardoor zelfs met uitgestrekte arm de 1-2 niet voorkomen.

Vuurwerk in De Kuip

En als Feyenoord zichzelf weer in de wedstrijd speelt, dan gaat het stormen in Rotterdam. Het thuispubliek, weer massaal afgekomen op het onderonsje tegen AZ, liet zich dubbel zo hard horen na de aansluitingstreffer van Kâzım. Houdt Esteban de inzet van de spits tegen, dan is er niets tot weinig aan de hand en zal het publiek in Zuid-Holland zich iets stiller houden. Maar nee, de bal eindigt in de lange hoek en opeens is het verschil tussen Feyenoord en AZ nog maar één doelpunt. De klok tikt de 55e minuut aan..

De doelman aan de andere kant

En dan gebeurt er iets wat alleen maar, zo chauvinistisch zijn we wel, in de Eredivisie kan gebeuren. Feyenoord, gesteund door het publiek, gaat vol op zoek naar de gelijkmaker, maar vergeet daarbij dat AZ ook nog aanvallers op het veld heeft staan. De ploeg uit Alkmaar countert als een volleerd Real Madrid en komt er via Muamer Tanković levensgevaarlijk uit. De Zweedse international komt in de één tegen één met Kenneth Vermeer, maar die staat zijn mannetje. Scoort Tanković de 1-3, zo kort na de treffer van Feyenoord, dan is dat een psychologische dreun waar je U tegen zegt. Einde wedstrijd wel misschien. Vermeer pakt de inzet echter, waardoor Feyenoord kan blijven hopen op een resultaat.

Blessuretijd

AZ blijft gedurende de hele tweede helft levensgevaarlijk op de counter. Kort in de blessuretijd houdt Vermeer Tanković weer eens van het scoren na een lage voorzet en dan is het eindelijk weer de beurt aan Feyenoord. De ploeg kreeg al een klap te verwerken nadat Jens Toornstra met een hamstringblessure uitviel, maar het zelfvertrouwen van de ploeg uit Rotterdam is nu eenmaal groot sinds de goede prestaties in dit jaar. Een lange ingooi wordt de zestien in gepompt, het kopduel dat volgt kent geen duidelijke winnaar, maar het feit is dat Jordy Clasie de afvallende bal vanuit de zestien richting doel kan rammen. De aanvoerder van Feyenoord raakt de bal niet lekker, geeft geen richting aan het schot mee, maar voor Esteban is de inzet blijkbaar onhoudbaar. Het speeltuig schiet onder de Costa Ricaan door en Feyenoord komt in de derde minuut van de blessuretijd alsnog naast AZ te staan op het scorebord.

Door: Jos Boesveld