16.12.2014 22:32

Cambuur zet Heracles met tien man voor schut

SC Cambuur viert de 0-1 van Mohamed El Makrini (#21) tijdens het bekerduel Heracles Almelo - SC Cambuur. (16-12-2014)

Op kinderlijk eenvoudige wijze heeft SC Cambuur een plekje in de kwartfinales van de KNVB-beker bemachtigd. Ondanks dat de Friezen een groot deel van de wedstrijd met tien man speelden, rolden ze Heracles op met 0-3.

Al na veertien minuten was het Mohamed El Makrini die SC Cambuur op fabelachtige wijze op voorsprong wist te zetten. Nadat Albert Rusnák op de linkerflank richting het strafschopgebied van Heracles Almelo dribbelde en de bal vervolgens op maat in de voeten legde van El Makrini, kon de middenvelder zijn creativiteit kwijt. Slechts één aanname had El Makrini nodig om het leder vervolgens vanaf de rand van de zestien fenomenaal achter doelman Dennis Telgenkamp in de kruising te krullen.

Qua hoogtepunten hield het na deze treffer echter al snel op in de eerste helft. Een kleine tien minuten na de treffer van El Makrini kon Lucas Bijker op eigen speelhelft de verleiding niet weerstaan om Thomas Bruns naar de grond te trekken. Na een even schitterende lange bal van Oussama Tannane stond de middenvelder van Heracles oog in oog met Cambuur-doelman Harm Zeinstra. Een moment waarop Bijker besloot om Bruns aan zijn schouder naar het gras te trekken, waarna de bezoekers de wedstrijd met tien man uit konden voetballen.

Hoewel Heracles tot aan de rode kaart voor SC Cambuur meeging in het hoge tempo van de wedstrijd en verschillende keren gevaarlijk de helft van de Friezen betrad. Kon het na de rode kaart van Bijker geen potten meer breken. De thuisploeg van John Stegeman grossierde in balverlies en kwam niet veel verder dan lange ballen over de zijlijn te spelen. Een spel waarmee Cambuur zichzelf kon complimenteren. Ondanks dat de verrassende nummer zeven van de Eredivisie met een man minder kwam te staan, bleef het druk zetten op de defensie en de middenvelders van Heracles. Met het slordige voetbal van Heracles als gevolg.

Een spel dat na de thuisploeg na de rust hervatte. Heracles kreeg het niet voor elkaar de bal langdurig in de ploeg te houden en gaf de bezoekers daarentegen alle ruimte om tot voetballen en kansen te komen.

Dat de Heraclieden binnen tien minuten na rust al een tegen een 0-2 achterstand aankeken had het dan ook volledig aan zichzelf te wijten. Een tekenend doelpunt voor het spel van de Almeloërs. Nadat Heracles het niet voor elkaar kreeg een hoekschop van de bezoekers uit het eigen strafschopgebied te verwerken, kwam de bal voor de voeten van El Makrini. Voor de middenvelder was het vervolgens een koud kunstje om zijn tweede treffer van de avond tegen de netten te schieten en de overwinning in feite al veilig te stellen.

Het doelpunt van Calvin Mac-Intosch was er slechts één voor de statistieken. Na een hoekschop van Rusnák torende de centrale verdediger boven de defensie van de thuisploeg uit en kopte de bal snoeihard tegen de touwen om de 0-3 eindstand op het scorebord te zetten. Een overwinning waarmee SC Cambuur zich verzekert van een plekje in de kwartfinale van de KNVB-beker.