19.12.2014 21:55

Bloedeloos gelijkspel Heerenveen en ADO

SC Heerenveen is er niet in geslaagd om in eigen huis te winnen van degradatiekandidaat ADO Den Haag. In Friesland wisten de topscorers van de Eredivisie Mark Uth en Michiel Kramer het verschil niet te maken. Beide ploegen zullen niet tevreden zijn over de eerste seizoenshelft, die nu ten einde is.

De wedstrijd begon niet sprankelend. Na tien minuten was er voor het eerst enigszins opwinding. Een lange bal van achteruit kwam bij de diepgaande Sam Larsson. Hij ging het duel aan met Dion Malone. De doelman van ADO, Robert Zwinkels, besloot Malone te helpen. Hij torpedeerde Larsson net buiten het strafschopgebied. Daarvoor kreeg hij terecht geel. Een rare actie van de doelman, die daar niets te zoeken had. Hij ontsnapte aan een rode kaart.

Het eerste echte wapenfeit viel na een half uur te noteren. Heerenveen-captain Marten de Roon nam een schitterende vrije bal vanaf 25 meter. Zijn schot leek richting de kruising te gaan, maar een stijlvolle redding van Zwinkels voorkwam de openingstreffer. Daarna werd de thuisploeg sterker. Kramer leek hands te maken in zijn eigen strafschopgebied, maar scheidsrechter Pieter Vink wuifde het moment weg. Geen penalty voor Heerenveen dus. Via schoten van Mark Uth en Luciano Slagveer kregen de Friezen voor rust nog mogelijkheden. Echte grote kansen creëerde de ploeg van Dwight Lodeweges niet. ADO Den Haag zette er helemaal niets tegenover. De bezoekers wisten niet één keer gevaarlijk te worden. De laagvlieger leek te tekenen voor een punt in het Abe Lenstra Stadion.

Na rust werd het grimmiger in het veld. Binnen vijf minuten ontstond er een opstootje in het strafschopgebied van ADO. Doelman Zwinkels werkte Joost van Aken naar de grond maar dit ontging Vink, die besloot om Kramer en Uth te bestraffen voor dit opstootje. Zwinkels ontsnapte voor de tweede keer aan een rode kaart dit duel. De bezoekers kwamen beter in de wedstrijd. Al wisten beide ploegen nauwelijks gevaar te creëren. De beste kans was voor de bezoekers. Na een goede actie van invaller Mitchell Schet op de achterlijn werd Mike van Duinen bereikt, maar de rossige spits stuitte van dichtbij op Kristoffer Nordfeldt.

Zo leken beide ploegen af te stevenen op een bloedeloze 0-0 in Friesland. Maar diep in blessuretijd had Uth nog de kans om de drie punten in Heerenveen te houden. Zijn kopbal, na een goede indraaiende voorzet van Daley Sinkgraven, werd gekeerd door Zwinkels op de doellijn. Daardoor eindigde de wedstrijd zoals het begon. De bezoekers zullen het meest content zijn met een punt, want SC Heerenveen was de bovenliggende partij.

Beide ploegen hebben weinig aan een punt. Heerenveen mist hierdoor aansluiting met de subtop. ADO sluit de eerste seizoenshelft af onder de streep, op een positie die aan het eind van de rit nacompetitievoetbal betekent. Beide ploegen zullen na de winterstop dus uit een ander vaatje moeten tappen.

Door: Jari Wesselink