23.12.2014 13:30

Overijsselse benauwdheid voor de arbiter

Tomáš Necid (r.) is woedend op scheidsrechter Martin van den Kerkhof als zijn doelpunt tijdens SC Cambuur - PEC Zwolle wordt afgekeurd. Ook Wout Brama (l.) is niet blij met de arbiter. (20-12-2014)
Tomáš Necid (r.) is woedend op scheidsrechter Martin van den Kerkhof als zijn doelpunt tijdens SC Cambuur - PEC Zwolle wordt afgekeurd. Ook Wout Brama (l.) is niet blij met de arbiter. (20-12-2014)

Een scheidsrechter moet in seconden beslissingen maken en soms gaat daar wel eens iets mis, kan gebeuren. Maar Martin van den Kerkhof ging daar op een knullige wijze mee om. Hij is onze Schlemiel van de Week.

De situatie

Het gebeurde allemaal tijdens SC Cambuur – PEC Zwolle met een tussenstand van 1-1. De uitploeg kwam op een voorsprong in de eerste helft, maar in het tweede bedrijf trok  Sander van de Streek de stand weer gelijk. Alles kalm in Leeuwarden, geen problemen voor de spelers en voor de scheidsrechter. Tot de 66e minuut. In die minuut ontstaat er een scrimmage voor de goal van SC Cambuur waar een gemiddelde rugbyspeler met wijde ogen naar kan kijken.

Gevaar voor het doel

PEC Zwolle krijgt een corner en deze wordt richting de tweede paal gegooid. Etiënne Reijnen en Tomáš Necid komen in een fysiek duel, dat geen van beide spelers eigenlijk lijkt te winnen. De verdediger van SC Cambuur valt naar achteren, met zijn kont op de doellijn, terwijl doelman Leonard Nienhuis nog vol voor de bal gaat. Via de kluts komt het speeltuig echter weer voor de voeten van Necid terecht, die koeltjes de 1-2 tegen het net schiet. Van den Kerkhof fluit, wijst naar de stip en iedereen die PEC Zwolle een warm hart toedraagt juicht. Maar niet voor lang.

Nieuwe scrimmage rondom de grensrechter

De formatie uit Overijssel heeft blijkbaar de huid verkocht voordat de beer geschoten is. Nouja, er werd wel geschoten en de beer werd ook geraakt, maar achteraf bleek het helemaal geen beer te zijn. Van den Kerkhof wijst niet naar de middenstip om aan te geven dat PEC Zwolle gescoord heeft, maar hij geeft aan dat Necid een overtreding heeft gemaakt tijdens het maken van zijn doelpunt. Als de spelers van PEC Zwolle door hebben dat de goal niet goedgekeurd wordt, volgt er een nieuwe opstopping. Ditmaal aan de zijlijn. De grensrechter wordt belaagd en vervolgens ook scheidsrechter Van den Kerkhof. Die moet aan tien woedende spelers van PEC Zwolle uitleggen wat hij nou precies heeft gezien.

“Ik zie dat Etiënne Reijnen ten val komt en dat de bal op hoofdhoogte van hem is. Daarna zie ik Necid tegen de bal trappen en dat vond ik op dat moment gevaarlijk. Ik vind dat je altijd rekening moet houden met de gezondheid van je tegenstander”, zijn de woorden van Van den Kerkhof aan het einde van de wedstrijd. Maar is hij ook zo duidelijk tijdens de wedstrijd? Aanvoerder Bram van Polen vond in ieder geval van niet.

Boze aanvoerder

“Ik snap er helemaal niets van. Uiteindelijk verpest hij voor ons de wedstrijd. Als we met 2-1 voor komen, dan slepen we hier in ieder geval nog een puntje weg. Die scheids doet maar wat. Hij wist zelf niet waarom hij de goal afkeurde. Ik ben naar de assistent gelopen en die wist het ook niet. Hij hoort helemaal niet op dit niveau te fluiten, echt ongelooflijk.” Van Polen maakt van zijn hart in ieder geval geen moordkuil. Het meest lullige is misschien nog wel dat SC Cambuur vlak voor tijd de 2-1 maakt uit een penalty.

En Van den Kerkhof? Die begreep wel dat het niet zijn beste optreden was als scheidsrechter. “Het enige dat ik misschien beter had kunnen doen was direct naar de situatie sprinten. Dat had een hoop onduidelijk weg kunnen halen.” Oké.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner