16.01.2015 21:52

Ajax mazzelt met winst tegen FC Groningen

In een wedstrijd waarin Ajax en FC Groningen grossierden in het missen van kansen, hebben de Amsterdammers met een 2-0 overwinning belangrijke zaken gedaan in de strijd om de eerste plaats in de Eredivisie.

Na een kwartier was het Ricardo Kishna die de openingstreffer namens de thuisploeg op het scorebord wist te zetten met een schitterend doelpunt. Met een fabelachtige bal van buiten het strafschopgebied legde Lasse Schöne het leder met de buitenkant van zijn rechtervoet panklaar in de voeten van Kishna. De aanvaller van de Amsterdammers krulde de bal vervolgens met de buitenkant van zijn linkervoet langs de Groningse doelman Sergio Padt tegen de touwen.

Vanzelfsprekend was het echter niet dat Ajax kon gaan rusten met een 1-0 voorsprong. Al na drie minuten kreeg Jarchinio Antonia een levensgrote kans, maar de aanvaller van FC Groningen verzuimde zijn ploeg al snel in de wedstrijd op voorsprong te zetten, na een bloedzuivere voorzet van Hans Hateboer. Enkele minuten voor rust kreeg diezelfde Antonia bovendien nog een kans om de bezoekers langszij te schieten. Nadat Tjaronn Chery opstoomde op de helft van Ajax, zette hij Antonia met een fraaie steekpass voor doelman Jasper Cillessen, maar wederom faalde de vleugelaanvaller van de Groningers oog in oog met de Amsterdamse goalie.

De enige was Antonia niet die levensgrote kansen om zeep hielp. Aan de kant van Ajax was het Mike van der Hoorn die het naliet om voor Ajax de 2-0 op het scorebord te zetten. Uit een hoekschop van Schöne kreeg de centrale verdediger alle ruimte om de bal tegen de touwen te koppen. Zijn poging vloog echter enkele meters langs de verkeerde kant van de paal.

Pogingen die Ajax en FC Groningen na de rust bleven missen. Ondanks dat beide teams veelvuldig de aanval zochten, konden zowel de Amsterdammers als de Groningers het vijandelijke doel niet vinden. Zo haalde Lucas Andersen van buiten het strafschopgebied verwoestend uit, maar zeilde zijn bal nipt over de dwarsligger van het Groningse doel. Enkele minuten eerder vergat nieuwbakken Groningse middenvelder Albert Rusnák FC Groningen al op 1-1 te zetten. Enkele minuten na de rust stoomde de aankoop van Manchester City af op doelman Cillessen. Maar de Amsterdamse doelverdediger kon de bal op tijd onderscheppen.

Veelzeggend was het misschien wel dat de beslissing vlak voor het laatste fluitsignaal van de voeten van een Groninger moest komen. Nadat Arkadiusz Milik vanaf de linkerkant van het veld de bal voor probeerde te geven op een medespeler, was het Johan Kappelhof die de bal ongelukkig langs doelman Padt in zijn eigen doel gleed.

De missers zullen Ajax echter een zorg zijn. De Amsterdammers pakken door de overwinning drie belangrijke punten in de titelrace en voeren de druk op koploper PSV op. Met de drie punten in de zak is de achterstand op de Eindhovenaren verkleind tot één punt, met in het achterhoofd dat PSV dit weekend nog op bezoek moet naar Arnhem voor het treffen tegen Vitesse. FC Groningen moet daarentegen vrezen dat het met de nederlaag afstand moet doen van de plaatsen die recht geven op play off-voetbal om een plaats in Europa.

Door: Merten Simons