18.01.2015 16:27

Feyenoord wint topper tegen FC Twente

Lex Immers (l.) viert de 2-1 van Jens Toornstra (r.) voor Feyenoord tegen FC Twente. (18-01-2015)

Het duurde zondagmiddag lang voordat de topper in de Kuip tussen Feyenoord en FC Twente echt loskwam. In de eerste helft kwamen de Rotterdammers nauwelijks door de vijfmans-verdediging van FC Twente heen. De thuisploeg had een corner nodig om op voorsprong te komen, maar kon in de tweede helft met een paar goede aanvallen verder afstand nemen.

De opvallende 5-3-2 formatie van FC Twente zorgde ervoor dat Feyenoord het lastig had in de openingsfase van de wedstrijd. De thuisploeg zocht de aanval, maar kwam er maar moeilijk doorheen. Uit een tegenaanval was de eerste grote kans van de wedstrijd dan ook voor FC Twente, Robbert Schilder zette prima voor vanaf links, waarna Jésus Corona zijn hoofd tegen de bal zette. Met een reflex kon Kenneth Vermeer de bal nog net uit het doel houden.

Daarna was er twintig minuten lang niets te bleven in de Kuip, totdat de bal na ruim een halfuur op de stip ging. Rasmus Bengtsson haalde Colin Kâzim-Richards onderuit in het strafschopgebied, waarna de spits mocht aanleggen vanaf zestien meter. Kâzim-Richards schoot de bal echter nonchalant in, waardoor de jonge Sonny Stevens de bal kon keren. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak: Lex Immers schoot de bal snoeihard binnen en zette daarmee de 1-0 op het scorebord, wat tevens ook de ruststand was.

Na rust ging FC Twente meteen op jacht naar de gelijkmaker en dat had al snel succes. Luc Castaignos ontsnapte aan buitenspel en zijn harde voorzet kon door Vermeer niet goed worden verwerkt. Orlando Engelaar strafte de fout van de doelman genadeloos af. Nog geen tien minuten later pakte de thuisploeg opnieuw de voorsprong: een schot van Karim El Ahmadi belandde via Engelaar voor de voeten van Toornstra die met wat geluk de bal binnenschoot. Even later was het alweer raak, nadat Jean-Paul Boëtius een voorzet van Kâzim-Richards kon binnentikken.

Met nog een halfuur op de klok was er voor FC Twente voldoende tijd om terug in de wedstrijd te komen. De Tukkers zetten Feyenoord onder druk en probeerden met aanvallende wissels iets te forceren. Tot een treffer kwam het echter niet, waardoor Feyenoord met 3-1 zegevierde. De Rotterdammers klimmen hierdoor naar de derde plaats in de Eredivisie, FC Twente blijft zesde.