18.01.2015 16:20

Efficiënt Heerenveen knokt zich langs Utrecht

De spelers van sc Heerenveen (v.l.n.r.) Mark Uth, Joey van den Berg en Daley Sinkgraven vieren de 0-1 tegen FC Utrecht. Oo Stefano Marzo (achtergrond) wil het feestje meevieren. (18-01-2015)

Een effectief sc Heerenveen heeft zondag op bezoek bij FC Utrecht goede zaken gedaan op de ranglijst. Door de 2-1-overwinning gaan de Friezen over de Utrechters heen.

De thuisploeg kwam furieus uit de startblokken. De ploeg van trainer Rob Alflen kreeg de opdracht om vanaf minuut één er kort op te zitten en dat leidde in de beginfase tot vele kansen. Zo was doelman Kristoffer Nordfeldt meermaals belangrijk door schoten van Yassin Ayoub en Kristoffer Peterson uit zijn doel te halen. Vervolgens leek Ramon Leeuwin raak te koppen, maar wederom was het Nordfeldt die zijn ploeg met een knappe reflex op de been hield.

Na een offensief eerste kwartier van de gastheren, begon de storm wat te gaan liggen. Heerenveen kwam wat meer aan voetballen toe en kreeg af en toe een kansje via een counter. Marten de Roon zag Sam Larsson aan de linkerkant helemaal vrij staan, maar de Zweede aanvaller schoot de bal recht op doelman Robbin Ruiter af. Vlak voor rust namen de Friezen toch de leiding. Mark Uth, normaal het eindstation van de aanval, stuurde Luciano Slagveer de diepte in en die wist daar wel raad mee. De vleugelspits kapte naar binnen en schoot met zijn linker via de binnenkant van de paal de bal langs Ruiter.

Utrecht kwam, net als in de eerste helft, agressiever uit de kleedkamer. Ook nu leverde dat genoeg kansen op, maar Utrecht kreeg het niet voor elkaar om de bal in het doel van Nordfeldt te krijgen. Heerenveen had het lastig en had weinig in te brengen. Toch kwam de ploeg van Dwight Lodeweges er heel af en toe uit.Sam Larsson passeerde met een handig lobje zijn directe tegenstander, maar het schot was een prooi voor Ruiter.

Niet veel later was het dan wel raak voor de Friezen. Larsson rondde een fenomenaal passje van Joey van den Berg achter zijn standbeen zeer knap af. Utrecht zocht hierna meteen weer de aanval, maar het wilde de ploeg van Alflen maar niet vlotten. Christian Kum maaide van dichtbij over de bal heen en Rubio Rubin zag zijn inzet fraai gepareerd worden door Nordfeldt. In de blessuretijd kreeg Utrecht nog een strafschop, omdat Marten de Roon hands maakte. Willem Janssen benutte het buitenkansje, maar het slotoffensief kwam te laat.

Door de overwinning van Heerenveen passeert het zowel Utrecht als FC Groningen op de ranglijst. Dat betekent dat de Friezen nu op een achtste plek staan. Utrecht zakt naar de elfde plek, maar de verschillen zijn erg klein.

Door: Rijcko Treep