20.01.2015 22:28

Roda JC stunt weer tegen PSV in de beker

Net als vorig seizoen is Roda JC dit seizoen het eindstation voor PSV in de beker. Ditmaal had de ploeg uit Limburg hier een verlenging voor nodig. Met een 3-2 zege gaar Roda JC door naar de kwartfinale.

Roda JC kwam sterk uit de startblokken. Al na vijf minuten stond de thuisploeg op een 1-0 voorsprong, nadat Tom van Hyfte de bal met links keihard achter Remco Pasveer had geschoten. De Belg kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten, na een flipperkast situatie in het strafschopgebied van PSV.

De snelle voorsprong, die de fans van Roda JC deed terugdenken aan de stunt van vorig seizoen, hield slechts een klein kwartier stand. Jurgen Locadia zag zijn inzet van de lijn worden gehaald, maar een minuut later stond de buitenspeler alsnog aan de basis van de gelijkmaker. Zijn strakke lage voorzet was een cadeautje voor Luuk de Jong, die bij de tweede paal de bal in een leeg doel kon tikken.

Na deze gelijkmaker zakte de wedstrijd al snel naar een bedenkelijk niveau. De spelers van PSV waren in fases erg slordig en ongeconcentreerd. Aangezien Roda JC geen vuist kon maken, werd dit nonchalante gedrag niet afgestraft. Zowel voor rust als na de rust had PSV de bal, maar werd Roda JC met speldenprikken gevaarlijk.

Die speldenprikken kwamen vaak voort uit fouten van PSV. Marcel Ritzmaier ging onder andere kinderlijk in de fout, waarna Anco Jansen een grote kans kreeg na een klein uur spelen. De spits van Roda raakte de bal totaal verkeerd waardoor zijn inzet niet eens op doel ging. Deze kans was wel een aanzet voor Roda JC om de wedstrijd in die fase meer naar zich toe te trekken.

Met nog een kwartier op de klok beloonde de thuisploeg zichzelf met een prachtige treffer. Edwin Gyasi ging aan de linkerkant van het veld de combinatie aan met Anco Jansen. De spits gaf de bal snel terug aan Gyasi, die met links verwoestend uithaalde in de korte hoek. Hij liet daarmee Pasveer voor de tweede keer deze wedstrijd kansloos en schoot Roda JC op een riante uitgangspositie.

Net voordat iedereen bij Roda JC echt in de kwartfinale begon te geloven, was daar weer Luuk de Jong. Georgino Wijnaldum zag zijn schot nog gestopt door keeper Benjamin van Leer, maar Van Leer tikte de bal zo voor de voeten van de spits. Die reageerde sneller dan de verdedigers van Roda en vond zo weer een leeg doel, voor zijn tweede van de avond. Aangezien er na deze goal niets meer gebeurde, moesten beide ploegen er nog een verlenging aan vast plakken.

De eerste helft van de verlenging begon gezapig, totdat Roda JC vlak voor de honderste minuut een vrije trap kreeg. Hicham Faik, die een hele goede wedstrijd speelde, beloonde zichzelf met een schitterend doelpunt. Met links krulde hij de bal onhoudbaar achter Pasveer, voor een derde voorsprong van de thuisploeg.

Na de derde achterstand van de avond ging PSV met alles wat het had op zoek naar weer een gelijkmaker. Onder andere Luuk de Jong, Adam Maher en Joshua Brenet kregen het in de verlenging niet voor elkaar om Benjamin van Leer te passeren Hierdoor mag Roda het ticket van de kwartfinale op gaan halen en zich klaar gaan maken voor het treffen met Excelsior volgende week.

Door: Dennis Korpel